Staatssecretaris Timmermans brengt Handelspas terug naar Japan
Staatssecretaris Timmermans vertrekt zaterdag voor een driedaags bezoek aan Japan. Tijdens de reis, die plaats vindt in het kader van de herdenkingsjaren 2008-2009, zal het internationaal cultuurbeleid centraal staan. In 2008 werd herdacht dat Japan en Nederland 150 jaar diplomatieke betrekkingen onderhielden, 2009 staat in het teken van het 400-jarig bestaan van de handelsbetrekkingen.
De bewindsman komt niet met lege handen naar Japan. Hij draagt er persoonlijk zorg voor dat de 400 jaar oude Handelspas, waarmee de Nederlanders in 1609 het recht kregen om in heel Japan handel te drijven, weer op de oorspronkelijke plaats van afgifte te zien zal zijn.
De Handelspas werd al die jaren zorgvuldig bewaard in het Nationaal Archief in Den Haag en vormt een van de vele bezienswaardigheden in de tentoonstelling “Oranda to Nippon” die tot half januari 2010 in Nagasaki te zien zal zijn. Hirado en Nagasaki vormen de bakermat van de Nederlandse aanwezigheid - de enige westerse - in Japan vanaf 1609 tot en met 1857.
In Hirado woont de bewindsman een conferentie bij over de herbouw van de 17de eeuwse VOC-handelspost. Hij zal daar een portret overhandigen van kapitein Speckx, die er destijds de scepter zwaaide. Daarna volgt een bezoek aan Deshima, het kunstmatige eiland waar de VOC handelspost was gevestigd van 1641 tot 1857 en van waar uit Nederland, als enige westerse natie in die periode aanwezig in Japan, handel dreef en de westerse wetenschappen introduceerde in Japan.
In Tokio zal de staatssecretaris een lezing geven, diverse Japanse collega’s ontmoeten en de opening van de Anne Frank Tentoonstelling in Sophia University verrichten. Tenslotte opent Timmermans een tentoonstelling over hedendaagse kunst van ontwerpbureau Thonik.