Jongeren presenteren resultaat van MoneyFest09: Lenen voor veel jongeren geen bezwaar
41% van de jongeren leent regelmatig als zij geld te kort komen. Leerlingen van het vmbo en mbo zijn unaniem van mening dat jongeren met een hogere opleiding ook meer mogen verdienen. In het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs wordt juist verdeeld op die stelling gereageerd. Dit zijn enkele bevindingen van MoneyFest09, waar ruim 50.000 jongeren van 15 tot 25 jaar aan deelnamen. De resultaten zijn vanmiddag in het Paard van Troje in Den Haag overhandigd aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In de laatste maanden van het jaar waarin de crisis hard toesloeg, hebben jongeren in debatten, tijdens lessen op school en via internet hun mening gegeven over de rol van geld in hun leven. Opvallend is dat een kleine meerderheid van de jongeren een negatieve houding heeft ten opzichte van lenen, terwijl een fors deel van de jongeren dat wel regelmatig doet. Van deze jongeren noemen de meesten hun ouders of broers en zussen als kredietverstrekker. Het gaat meestal om kleine bedragen.
Staatssecretaris Klijnsma: “Je ziet dat het voor veel jongeren de gewoonste zaak van de wereld is: ‘kun je even wat voorschieten?’ Toch ben je dan bezig om geld uit te geven dat je niet hebt. Ik zou zeggen: begin daar niet aan, want het risico is dat de drempel toch steeds lager komt te liggen”. Volgens Klijnsma bevinden zich onder de aanvragers voor schuldhulp steeds vaker jongeren.
Uit de resultaten van MoneyFest09 – een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en CentiQ, Wijzer in geldzaken - blijkt verder dat jongeren geld zien als het middel om hun dromen mee te realiseren. Geld geeft pas problemen als je er weinig van hebt of je er niet verstandig mee om kunt gaan. Onder jongeren leeft een sterk gevoel van rechtvaardigheid. Als je uitgaat, betaalt iedereen evenveel. Schulden leveren spanning op en moet je daarom vermijden. Bijna de helft van de deelnemers is van mening dat hun omgeving te veel op geld is gericht.
De resultaten van MoneyFest09 zijn vanmiddag tijdens de slotbijeenkomst in het Paard van Troje voorgelegd aan vertegenwoordigers uit de financiële wereld: Richard Weurding (algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars), Rik op den Brouw (directeuren Particulieren Rabobank Nederland) en Joanne Kellerman (directie De Nederlandsche Bank). Daarna volgde een debat waar ruim honderd jongeren aan deelnamen.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma kondigde bij de afsluiting van MoneyFest09 aan dat er begin volgend jaar een nieuwe Wijzer in geldzaken-campagne wordt gelanceerd, gericht op jongeren. Het startthema van deze campagne is ‘mobiel bellen’.
Alle resultaten van de opvattingen van jong Nederland over de rol van geld zijn na te lezen op www.moneyfest2009.nl/slotdebat
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Over MoneyFest
MoneyFest2009 staat voor de opvattingen van jong Nederland over de rol van geld. De campagne is een initiatief van het ministerie van, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken. De debatten zijn georganiseerd door Coolpolitics en Codename Future.
Over CentiQ,Wijzer in geldzaken
Het Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën en werkt sinds juni 2008 aan financiële educatie van de consument. In het platform is een veertigtal partners vertegenwoordigd uit de financiële sector, de overheid, voorlichting- en consumentenorganisaties en de wetenschap. Afgelopen zomer lanceerde het Platform de website www.wijzeringeldzaken.nl die de consument verwijst naar betrouwbare informatie over geldzaken.