Dijksma lanceert vliegende brigades voor zwakke scholen
Extra ondersteuning voor achterstanden Groningen en lancering vliegende brigades zwakke scholen.
Staatssecretaris Dijksma zette vanmiddag haar handtekening onder het kwaliteitsakkoord van de provincie Groningen. Hierin spreken scholen, provincie en Rijk met elkaar af een extra inspanning te verrichten om het onderwijs in Groningen te verbeteren. Vanuit het Rijk wordt daartoe 200 duizend euro beschikbaar gesteld aan de provincie voor de uitvoering van het akkoord. Men kan het inzetten voor activiteiten die het onderwijs naar een hoger plan tillen en het aantal zwakke en zeer zwakke scholen terugdringen.
Daarnaast maakt Dijksma 1,7 miljoen euro vrij voor de inrichting van de 'vliegende brigade' zeer zwakke scholen. Scholen kunnen de hulp inroepen van zo'n brigade en worden geholpen bij het verbeteren van de onderwijsindicatoren die door de inspectie als onvoldoende zijn beoordeeld. Wanneer deze verbeteringen binnen een jaar gerealiseerd zijn, is de school niet langer meer 'zeer zwak'. Het blijft nog wel onder intensief toezicht staan van de inspectie. De vliegende brigade start begin 2010 en is tot stand gekomen in overleg met de PO-Raad. Scholen kunnen hier een beroep op doen tot september 2011. Met de Tweede Kamer is begin 2009 gesproken over extra maatregelen die er toe leiden dat de school binnen één jaar van het predicaat zeer zwak af kan zijn. De vliegende brigade is een verdere intensivering van het pakket aan maatregelen voor de aanpak van de zeer zwakke scholen.
De ondertekening van het kwaliteitsakkoord maakt deel uit van een aanvalsplan om de kwaliteit van onderwijs in de noordelijke provincies te verbeteren. Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs is gebleken dat de prestaties van leerlingen in deze provincie achterlopen bij die van hun leeftijdsgenootjes in de rest van Nederland. Staatssecretaris Dijksma denkt dat het verhogen van het ambitieniveau een belangrijke bijdrage kan leveren daar wat aan te veranderen. "Er is geen enkele reden te bedenken waarom kinderen in Groningen achter zouden moeten blijven bij de rest van Nederland. Daarom is het goed dat scholen, provincie en het Rijk daar gezamenlijk wat aan gaan doen", vindt Dijksma.
Het verbeteren van kwaliteit van het onderwijs slaat terug op het verbeteren van het taal- en rekenonderwijs op school. Daar ligt de basis voor een succesvolle schoolcarrière voor kinderen. Het versterken van het taal- en rekenonderwijs is dan ook één van de speerpunten van staatssecretaris Dijksma. Deze regeerperiode trekt het kabinet jaarlijks 115 miljoen euro uit voor verbeteren van taal- en rekenonderwijs op alle scholen. Volgend jaar worden ook de referentieniveaus ingevoerd, waarin helder wordt voor leerlingen, leraren en ouders wat kinderen aan het eind van hun schoolcarrière moeten kennen en kunnen op het gebied van taal en rekenen.