Prins reikt groene commandobaret uit (video)
Drieëndertig nieuwe commando’s van het Korps Commandotroepen (KCT) hebben vanmiddag uit handen van kroonprins Willem-Alexander de karakteristieke groene baret ontvangen op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Met het passeren van de poort en het hiermee volbrengen van de ‘afmatting’ hadden de commando’s kort daarvoor de commando-opleiding voltooid.
In augustus waren 100 personen aan de commando-opleiding begonnnen. De zwaarste opleiding binnen de landmacht begint met de 8 weken durende algemene Vooropleiding (VO). In deze fase leren de mannen militaire basisvaardigheden en raken ze op elkaar ingespeeld. Bijna de helft van de deelnemers viel tijdens de VO af. Zodoende begonnen 57 aspirant-commando’s op 19 oktober aan de aansluitende 8 weken van de Elementaire Commando-opleiding (ECO).
Tot het uiterste
Uiteindelijk hebben 33 mannen de ECO afgerond. Maar niet voordat ze zowel fysiek als mentaal tot het uiterste op de proef waren gesteld. Met name de finale van de ECO, ‘de afmatting’, is berucht. Tijdens afmattingsroute Zeeland moesten de deelnemers met bepakking in 5 dagen ruim 200 kilometer overbruggen, hoofdzakelijk te voet. Degenen die ook dit hebben gehaald, mogen de felbegeerde groene baret dragen, het internationale symbool voor special forces.
Koningshuis
Het KCT en het koningshuis hebben een sterke band. Prins Bernard maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog de oprichting van een Nederlandse commando-eenheid mede mogelijk. Sindsdien heeft hij altijd grote betrokkenheid getoond. Tijdens de reünie ter ere van het 50-jarig jubileum in 1992 aanvaardde prins Bernhard de benoeming tot erecommando. Ten overstaan van meer dan 3600 reünisten werd aan de Prins de groene baret uitgereikt.
Korps Commandotroepen
Het KCT is een speciale eenheid van de Koninklijke Landmacht. De commando’s voeren in kleine teams speciale operaties uit ter ondersteuning van nationale of bondgenootschappelijke verdedigings- en crisisbeheersingstaken. Denk hierbij aan verkenningen diep in vijandelijk gebied, het evacueren van burgers uit crisisgebieden, het uitschakelen van strategische vijandelijke doelen of het beschermen van belangrijke personen.
Op dit moment opereren commando’s in Afghanistan ter ondersteuning van de International Security Assistance Force (ISAF).