Persconferentie na ministerraad van 11 december 2009
Viceminister-president Bos sprak na afloop van de ministerraad over het besluit van de EU om 7,2 miljard euro beschikbaar te stellen voor het klimaat, de maatregelen tegen verdere verspreiding van de Q-koorts en de strandrellen in Hoek van Holland. Verder gaf hij een toelichting op de besluitvorming in de ministerraad.
Viceminister-president Bos:
Goedemiddag. We hebben vanmiddag een ministerraad gehad in afwezigheid van de minister-president en staatssecretaris Timmermans, die zijn beiden in Brussel. En ook minister Van Middelkoop was niet aanwezig. Er zijn niettemin de nodige onderwerpen aan de orde geweest, waaronder ook erg veel actualiteit.
Onder andere natuurlijk wat op dit moment in Brussel zelf gebeurt. Zoals het begin van een aanzet tot een mogelijk klimaatakkoord. In ieder geval ook door het commitment dat Europa breed nu gemaakt is om 2,4 miljard euro per jaar ter beschikking te stellen om de financiering van een wereldwijd akkoord aan een vliegende start te helpen. En van die in totaal 7,2 miljard is 300 miljoen afkomstig van Nederland. Daar hebben we ook gewoon rekening mee gehouden in de begroting, dus dat leidt ook verder niet tot problemen.
Een ander belangrijk onderwerp dat - zo volg ik het ook maar uit de pers - in Brussel aan de orde is gekomen is natuurlijk de manier waarop we door blijven gaan met het bestrijden van de economische crisis en het op orde brengen van het financiële toezicht. En nu ook de voorstellen zoals die gisteren gedaan zijn door premier Brown en president Sarkozy om te kijken of een bijzondere bonusbelasting daarbij nog een rol zou kunnen spelen, met name dan voor bankiers.
Het blijft voor ons op dit moment een beetje gissen hoe hard dat voornemen nu echt is in het Verenigd Koningkijk en Frankrijk. Het laatste bericht is dat het naar het niveau van het IMF getild wordt om daar er nog weer goed naar te kijken. Dat zijn trajecten die over het algemeen vrij veel tijd kunnen nemen, dus misschien dat het ook mede daarom wel verstandig is dat wij er in Nederland niet op gaan zitten wachten en gewoon doorgaan met het handhaven van de in mijn opzicht veel strengere normen zoals we die met onze eigen financiële sector hebben afgesproken.
Een ander belangrijk onderwerp in de actualiteit waar we uiteraard in de ministerraad bij stil hebben gestaan is de Q-koorts, en de niet geringe verantwoordelijkheid die collega's Verburg en Klink hebben om daar nu ingrijpende maatregelen door te voeren en te verdedigen. Iedereen realiseert zich dat die maatregelen buitengewoon ingrijpend zijn, met name voor de betrokken veehouders.
Maar er is een moment dat de volksgezondheid, en de risico's die daar aan de orde zijn, voorop dienen te staan. En dat moment is nu gekomen. En gelukkig toont de sector zelf daar ook begrip voor. We willen met elkaar dat het aantal besmettingen in 2010 sterk afneemt zodat stelselmatig minder en minder mensen ziek zullen worden. En dat zal dus allemaal de komende tijd nu ook zijn beslag gaan krijgen.
Ten slotte een laatste onderwerp waar we uiteraard bij stil hebben gestaan zijn de strandrellen in de hoek van Holland en hoe daarover de afgelopen week gerapporteerd en gediscussieerd is. We hebben met elkaar kunnen constateren dat het Openbaar Ministerie besloten heeft op basis van een gedegen onderzoek van De Rijksrecherche om betrokken politieagenten niet te vervolgen omdat zij gehandeld hebben uit noodweer.
We hebben denk ik allemaal via beeld en geluid kunnen waarnemen wat een ongelooflijk moeilijke situatie voor hen aan de orde was. Waar ze zich op een moeilijke maar uiteindelijk verstandige wijze uit gered hebben. Maar helaas wel ten koste van een mensenleven.
Er zijn in de diverse rapportages nu de nodige aanbevelingen gedaan met betrekking tot lessen die hieruit geleerd kunnen worden, met name hoe zoiets de volgende keer voorkomen kan worden. Die lessen worden met name getrokken binnen het politieapparaat, binnen het openbaar ministerie, en ook binnen de gemeente Rotterdam, worden daar ook ter harte genomen, worden daar ook opgevolgd.
Niettemin zijn er ook ten minste twee aspecten van deze zaak die om opvolging vragen op nationaal niveau. Zo zal minister Ter Horst, overigens samen met Rotterdam, nog nadrukkelijker onderzoek doen naar het fenomeen hooligans, of excessief geweld rondom groepen mensen zoals we dit in de Hoek van Holland hebben meegemaakt. Is er hier sprake van een incidenteel of een structureel verschijnsel? Neemt het toe de laatste tijd, zo ja: waarom? In hoeverre is het gerelateerd aan drank- of drugsmisbruik? En wat is de beste manier om het tijdig in de gaten te krijgen cq nieuwe gevallen zoals dit in de toekomst te kunnen voorkomen.
Een tweede aspect waar uiteraard ook in het licht van het gebeuren in Hoek van Holland naar gekeken zal worden, maar wat op zich niet nieuw is, is de problematiek van de C2000-communicatie en alles wat daar verbeterd moet worden.
Naast al deze zaken die in de actualiteit spelen hebben we uiteraard ook een aantal besluiten genomen. U heeft het wellicht al uit de persberichten kunnen opmaken, dat we hebben mogen vaststellen - en dat is goed nieuws - dat de administratieve lasten voor de burgers deze kabinetsperiode al zijn gedaald met 28%. De doelstelling was 25% en die hebben we dus al gehaald. Dat betekent dat we de doelstelling nu gaan verhogen. We gaan proberen om in 2011 uit te komen op 31%. En de manier waarop we dat doen is denk ik inmiddels ook bekend. Een aantal bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld de vooringevulde belastingaangifte, het digitale gemeenteloket en het schrappen in bouwvergunningen.
Een tweede onderwerp waar we vandaag ons akkoord aan hebben gegeven is een brief die staatssecretaris Huizinga vandaag uit zal doen gaan over hoe we honderd miljoen gaan besparen op het gebied van waterbeheer. Die honderd miljoen maakt onderdeel uit van de 1,8 miljard die we in het kader van het begin van het op orde brengen van de schatkist in 2011 structureel zullen moeten bezuinigen.
En die honderd miljoen wordt voor een groot deel gevonden door waterschappen te belasten met taken waar ze op dit moment geen financiering voor krijgen maar waarvan wij vinden dat ze gezien de financiële middelen waar ze beschikking over hebben ze wel degelijk zelf kunnen uitvoeren. En op die manier wordt er dus honderd miljoen elders bespaard.
Ook is vandaag een besluit genomen om ontslagvergoedingen bij bestuurders in de publieke en semipublieke sector aan een maximum van een jaarsalaris te verbinden. En ten slotte heeft u al her en der kunnen lezen dat vandaag het besluit genomen is om in het vreemdelingenbeleid een wijziging aan te brengen met daarin de positie van kinderen.
De positie van kinderen in het vreemdelingenbeleid is natuurlijk altijd een kwetsbare. Die wordt alleen maar kwetsbaarder als er een langere periode ontstaat in onzekerheid met betrekking tot de vraag of ze wel of niet mogen terugkeren. En de wijzigingen die staatssecretaris Albayrak op dat punt aan de ministerraad heeft voorgesteld, en die tot doel hebben om kinderen minder lang in onzekerheid te laten, en ook uiteindelijk wellicht ten gevolge zullen hebben dat er minder kinderen op de bonnefooi of aan de hand van mensensmokkelaars deze kant op komen, die voostellen zijn door de ministerraad goedgekeurd.