Topbeloningen en aanpak buitenlandse spaartegoeden op Europese agenda
Op dinsdag en woensdag 13 en 14 mei was in Brussel de Eurogroep en de ECOFIN bijeen. De ministers en staatssecretarissen van Financiën van de lidstaten spraken in die overleggen onder andere over topbeloningen en de aanpak van spaartegoeden in het buitenland.
Op de agenda stonden verder onder meer de bespreking van de financiele situatie, het aanpakken van BTW-fraude en is er stilgestaan bij 40 jaar douane-unie in Europa. Minister Bos en staatssecretaris De Jager vertegenwoordigden namen names Nederland deel aan het raadsoverleg.
Op initiatief van minister Bos is de aanpak van topbeloningen in November 2007 op de Europese agenda geplaatst. In verscheidene landen leeft zorg over de omvang en onderbouwing van topbeloningen (onder andere de relatie tussen prestatie en beloning, vertrekvergoedingen, persoonlijke belangen bij overnames, beloningsstructuren bij financiële instellingen). Tijdens de Europgroep en de Ecofin is hier op initiatief van minister Bos opnieuw over gesproken. In de discussie van gisteren en vandaag is uitgebreid stilgestaan bij de aanpak die landen kiezen om topbeloningen aan te pakken. Verscheidene landen zetten hun nationale aanpak uiteen en gaven een toelichting hoe zij omgaan met topbeloningen. Ook Nederland heeft haar aanpak van excessieve beloningen toegelicht.
Besloten is om dit onderwerp op de agenda te houden en er over te blijven spreken. Hierbij zal met name sprake zijn van de uitwisseling van ideeën en best-practices. Minister Bos van Financiën zei: 'Alle lidstaten volgen de discussie over top-inkomens met grote belangstelling, het onderwerp is nu stevig op de Brusselse agenda gezet!'.
Daarnaast is er gesproken over de aanpak van spaartegoeden in het buitenland. Er bestaan al EU-regels uit 2004 over de spaartegoeden van burgers van een EU-lidstaat, die hun spaartegoeden in een ander EU-land op de bank hebben staan. Die regels zorgen ervoor dat de ene lidstaat informatie geeft aan de andere lidstaat over die spaartegoeden, of dat ze belasting afdragen voor die tegoeden in het buitenland.
Om te voorkomen dat men in het buitenland aan belasting-afdracht probeert te ontsnappen is echter een verdere verscherping van de regeling nodig. Aan die verbeteringen gaat de EU nu werken. Er is besloten dat er voor 30 september een onderzoek komt naar de huidige stand van zaken, en dat er daaropvolgend voorstellen komen om de bestaande regelingen te verbeteren.
Staatssecretaris De Jager stelde: 'Ik wil stevigere Europese wetgeving om tegoeden in het buitenland aan te kunnen pakken, ook al kan dat nog wel de nodige tijd kosten!'