OLAF presenteert jaarverslag
OLAF, het Europees Bureau voor Fraudebestrijding, presenteerde op 9 juli 2007 het jaarverslag. In 2006 werd in het kader van door OLAF onderzochte zaken een bedrag van meer dan 450 miljoen euro ingevorderd.
In het jaarverslag worden aan de hand 18 casestudy's en cijfers de werkzaamheden van OLAF binnen en buiten de EU toegelicht. In 2006 werden in totaal 431 zaken door OLAF onderzocht.
"Het plaatsen van overheidsopdrachten in alle mogelijke omstandigheden en hulp aan derde landen blijven bijzonder gevoelige onderdelen van de EU-begroting," verklaarde directeur-generaal Franz-Hermann Brüner van OLAF bij de voorstelling van het nieuwe activiteitenverslag van OLAF in Brussel. Hij lichtte toe dat OLAF daarom in de komende jaren zijn middelen nog meer zal toespitsen op onderzoeken op deze terreinen. "Dit is niet een taak voor OLAF alleen. Om succes te kunnen boeken, is het voor OLAF van cruciaal belang dat het Bureau bij het uitoefenen van zijn opdracht tot bescherming van de financiële belangen van de Europese Unie tegen fraude, corruptie, smokkel en andere strafbare feiten kan blijven rekenen op de nauwe samenwerking met zijn partners in de lidstaten en andere landen," aldus de heer Brüner. Daarbij prees hij de samenwerking met de Nederlandse autoriteiten zoals Douane, FIOD-ECD en AID.
Zowel binnen als buiten de EU-instellingen is OLAF belast met efficiënte verwerking van nieuwe informatie over mogelijke onregelmatigheden, fraude of corruptie. De hoeveelheid gegevens die OLAF heeft ontvangen, is voortdurend gestegen van 529 nieuwe stukken in 2002 tot een record van 826 stukken in 2006. Op het einde van het jaar werden in totaal 431 zaken door OLAF onderzocht.
De preventieve werking van het optreden van OLAF kan niet in cijfers worden weergegeven. In 2006 werd in het kader van door OLAF onderzochte zaken een bedrag van meer dan 450 miljoen euro ingevorderd. Dit bedrag is het resultaat van de zaken die door OLAF in 2006 werden afgesloten (ongeveer 114 miljoen euro) en de acties die zich op het einde van het jaar in de follow-upfase bevonden (ongeveer 336 miljoen euro). Het totale financiële resultaat van alle zaken die OLAF sinds zijn oprichting in 1999 heeft onderzocht, wordt geraamd op meer dan 7,3 miljard euro.
In 2006 intensiveerde OLAF zijn strategie om zich toe te spitsen op belangrijke, complexe fraudezaken, zowel binnen de Europese instellingen of agentschappen of op gevoelige terreinen van de EU-begroting. In de reorganisatie van het Bureau in 2006 komt tot uiting dat OLAF zich blijft toespitsen op zijn kerntaken. In de nieuwe structuur van OLAF zijn er twee directoraten voor operationele en onderzoekactiviteiten. Een eerste directoraat is belast met onderzoeken binnen de EU-instellingen en andere organen en met fraude in uitgavenprogramma's die rechtstreeks door de Europese Instellingen worden beheerd. Het tweede directoraat behandelt zaken in die onderdelen van de EU-begroting waar de verantwoordelijkheden tussen de Commissie en de lidstaten worden gedeeld, zoals eigen middelen, landbouw en structurele acties. Een derde directoraat verstrekt gespecialiseerde operationele ondersteuning, zoals analyse, juridisch advies inzake strafrecht en de infrastructuur voor gezamenlijke douaneoperaties.
Interne onderzoeken
Wat betreft de onregelmatigheden binnen de Europese instellingen en in andere organen zoals EU-agentschappen, werden eind 2006 in totaal 69 interne zaken door OLAF onderzocht, hetgeen neerkomt op 16 procent van alle zaken die toen door OLAF werden behandeld.
Uit de weergegeven cijfergegevens en informatie blijkt duidelijk dat onregelmatigheden, fraude en corruptie door OLAF en de Europese instellingen in het algemeen ernstig worden aangepakt. Voorts wordt hiermee aangetoond dat het gezamenlijke optreden van OLAF en zijn nationale en internationale operationele partners, zoals Eurojust en Europol of de Verenigde Naties en de Wereldbank niet dient te worden afgezwakt, maar verder moet worden uitgebouwd.
Het Europees Bureau voor fraudebestrijding publiceert een jaarlijks verslag over zijn onafhankelijke operationele activiteiten tijdens het vorige jaar. Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen het jaarverslag van de Europese Commissie over de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap en de fraudebestrijding, dat tegelijkertijd met het activiteitenverslag van OLAF wordt gepubliceerd.