Kamervragen over software en de Belastingdienst
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Uw brief (Kenmerk): 2070808500
Ons kenmerk: DGB 2008-00304 U
Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Tang over softwarefouten van de Belastingdienst.
Hoogachtend,
De staatssecretaris van Financiën,
mr.drs. J.C. de Jager
2070808500
Vragen van het lid Tang (PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën over softwarefouten bij de Belastingdienst. (Ingezonden 16 januari 2008)
Vraag 1
Kent u het bericht ‘Fiscus te laat met software’? 1)
Antwoord op vraag 1
Ja.
Vraag 2
Is het waar dat er fouten zitten in de aangifte-software?
Vraag 3
Is het waar dat fouten in de specificaties voor de elektronische aangifte niet meer worden opgelost in de aangifte voor 2007?
Vraag 4
Wat is de omvang van de fouten? Wat is de oorzaak van de fouten?
Antwoord op de vragen 2, 3 en 4
Ik neem aan dat de vragensteller doelt op softwarepakketten die door marktpartijen worden ontwikkeld voor het doen van winstaangiften over het jaar 2007, want daar wordt over gesproken in het onder vraag 1. vermelde bericht. De Belastingdienst levert aan de marktpartijen de specificaties van deze software. In deze specificaties zitten geen fouten. Ik kan niet beoordelen of in de door marktpartijen ontwikkelde pakketten fouten zitten.
Vraag 5
Is het waar dat er foute gegevens aan marktpartijen zijn verstrekt, en dat marktpartijen pas heel laat hun programma’s kunnen testen?
Vraag 6
Hoe is te verklaren dat het aangifteprogramma van de Belastingdienst zelf wél op tijd klaar is, maar dat er verkeerde gegevens aan bedrijven zijn geleverd?
Vraag 7
Is het waar dat commerciële aangifteprogramma’s voor bedrijven en particulieren door deze fouten vertraging oplopen?
Antwoord op de vragen 5, 6 en 7
Zoals aangegeven in het antwoord op de vragen 2, 3 en 4 zijn geen foute gegevens aan marktpartijen verstrekt. Bij het beschikbaar stellen van testfaciliteiten voor twee nieuw te ontwikkelen onderdelen van de software voor winstaangiften – t.w. het centraal verzoek uitstelregeling en de schattingopgave ondernemers– is vertraging opgetreden. Beoogd was de testfaciliteiten voor deze onderdelen medio december 2007 vrij te geven. De testpoort van de Belastingdienst bleek hiervoor echter niet tijdig op het vereiste capaciteitsniveau te kunnen worden gebracht. Hierdoor kon de testfaciliteit voor het onderdeel “centraal verzoek uitstelregeling” eerst in januari 2008 worden opgeleverd. De testfaciliteit voor het onderdeel “schattingsopgave ondernemers” zal naar verwachting in april 2008 worden opgeleverd. Als gevolg van deze vertraging kan laatstgenoemd onderdeel niet worden opgenomen in de commerciële aangiftepakketten die begin 2008 op de markt worden gebracht. Marktpartijen kunnen besluiten dit onderdeel in een nieuwe release van de aangiftesoftware op te nemen.
Vraag 8
Is het waar dat er grote achterstanden zijn bij het verwerken van belastingaangiften voor particulieren en bedrijven over 2006? Zo ja, hoe groot zijn deze achterstanden en hebben ze invloed op de verwerking van de aangiftes over 2007?
Antwoord
Vanwege de prioriteit die is gegeven aan het uitbetalen van de Toeslagen heeft de massale verwerking van de definitieve aanslagen inkomensheffing over 2006 een vertraging van twee maanden ondervonden. Het merendeel van de belastingplichtigen ontvangt ultimo februari 2008 de definitieve aanslagen. Dit heeft geen invloed op de verwerking van de aangiften inkomensheffing over 2007.
1) De Telegraaf, 12 januari 2008