Groen licht Tweede Kamer voor Belastingplan

De Tweede Kamer heeft in de nacht van dinsdag 31 oktober op woensdag 1 november het Belastingplan 2007 goedgekeurd. Het Belastingplan, dat fiscale maatregelen bevat voor onder meer inkomensbeleid en arbeidsmarkt, zal na behandeling in de Eerste Kamer op 1 januari 2007 in gaan.

In het Belastingplan 2007 is een verhoging vastgelegd van de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de aanvullende combinatiekorting (voor de werkende alleenstaande ouder of minstverdienende ouder). Het gecombineerde tarief voor de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen gaat zowel in de eerste als de tweede schijf omlaag.

Tevens krijgt de heffing van de Belasting op Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) op auto's die in het buitenland worden gehuurd en in Nederland worden gebruikt, een andere opzet. Eerst moet de volledige BPM worden voldaan waarna bij beëindiging van het gebruik in Nederland BPM wordt teruggegeven, verminderd volgens een (bij ministeriële regeling vast te stellen) tabel. De teruggaaf gaat niet alleen gelden voor buitenlandse leaseauto's, maar ook voor motorvoertuigen met een Nederlands kenteken die naar een EU-land of een land uit de Europese Economische Ruimte worden uitgevoerd. Bovendien wordt de BPM-vrijstelling voor kortstondig gebruik verlengd van een week naar twee weken (de aanvankelijk voorgestelde periode van een maand is door de Tweede Kamer gewijzigd in twee weken).

Verder heeft de Tweede Kamer amendementen (wijzigingsvoorstellen) aangenomen waardoor het btw-tarief op alle rundvee, schapen, geiten, varkens en paarden die niet zijn bestemd voor de voortbrenging of de productie van voedingsmiddelen dan wel voor gebruik in de landbouw, op 6% blijft gehandhaafd. Ook het voorstel uit het Belastingplan om het hoogste tarief in het successie- en schenkingsrecht van 68% te verlagen tot 63% is door de Tweede Kamer vervangen door een extra vrijstelling voor kinderen en kleinkinderen in de successie.