Fiscale voorstellen Europese Commissie
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE
Ons kenmerk: AFP 2007-00074
U heeft mij in het Algemeen Overleg ter voorbereiding op de Ecofin Raad van 25 januari 2007 om een actualisatie van het overzicht van voorstellen van de Europese Commissie op fiscaal terrein gevraagd. In antwoord hierop stuur ik u de navolgende reactie.
Directe belastingen
Gedragscodegroep
De Gedragscodegroep voor schadelijke belastingconcurrentie is een politiek georiënteerd overleg op hoogambtelijk niveau dat direct onder de Raad valt. Tijdens de vergaderingen, die een vertrouwelijk karakter dragen, worden fiscale maatregelen van lidstaten besproken die als gevolg van de standstill verplichting zijn aangemeld. Voorts bespreekt de groep het terugdraaien van regelingen die als schadelijk worden aangemerkt. In opdracht van de Raad wordt in de Gedragscodegroep op dit moment gesproken over de toekomstige werkzaamheden en over de te hanteren besluitvormingprocedure in de Groep.
Gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de Vpb
Nederland neemt deel aan besprekingen in werkgroepverband onder leiding van de Commissie en staat positief tegenover het onderzoeken van de mogelijkheden over de gemeenschappelijke heffingsgrondslag. In de eerste helft van 2007 zal de Commissie een mededeling publiceren waarin zij verslag doet van de voortgang alsmede de nog te ondernemen stappen. In mei organiseert het Duitse EU Voorzitterschap een conferentie over dit onderwerp. De Commissie streeft nog steeds naar publicatie van een voorstel in 2008. Een definitief standpunt zal Nederland innemen nadat de Commissie dit voorstel heeft gepresenteerd.
Coördinatiepakket
Op 20 december 2006 heeft de Commissie een drietal mededelingen gepubliceerd, waarin zij pleit voor meer coördinatie op het gebied van directe belastingen. De mededelingen worden thans besproken in de Raadswerkgroep Fiscale Vraagstukken. Met betrekking tot deze mededelingen wordt op korte termijn een BNC-fiche aan de Kamer gezonden.
Verrekenprijzen (Joint Transfer Pricing Forum)
De Commissie zal binnenkort een voorstel aan de Raad doen voor de oprichting van een gedragscodegroep waarmee een betere coördinatie wordt beoogd binnen de EU op het gebied van zogenaamde Advanced Pricing Agreements (APA’s). Nederland staat net als vrijwel alle lidstaten positief tegenover het voorstel.
Kapitaalbelasting
De Commissie heeft op 4 december jl. een Mededeling gepubliceerd waarin een volledige afschaffing van kapitaalbelasting in 2010 wordt nagestreefd. Nederland heeft de kapitaalbelasting per 1 januari 2006 afgeschaft. Op het eerste gezicht heeft het voorstel dan ook weinig gevolgen voor Nederland. Een BNC-fiche wordt nog opgesteld.
Aanpassing interest & royalty richtlijn
De Commissie heeft het International Bureau of Fiscal Documentation een onderzoek laten uitvoeren naar de implementatie van de interest & royalty richtlijn door de verschillende lidstaten van de EU. Naar aanleiding hiervan heeft de Commissie een discussie gestart over mogelijke aanpassingen van de richtlijn. Het Duitse voorzitterschap is nu voornemens op raadswerkgroepniveau te praten over eventuele aanpassingen.
Indirecte belastingen
BTW-pakket (One Stop Shop; Wijziging 8e richtlijn; Plaats van dienst)
Het BTW-pakket bestaat uit: het voorstel plaats van dienst, het voorstel teruggaafprocedure buitenlandse BTW (de zogenoemde 8e richtlijn) en het voorstel One Stop Shop. Als gevolg van het voorstel plaats van dienst worden meer diensten belast in de lidstaat waar ze plaatsvinden of waar de afnemer gevestigd is en niet langer in de lidstaat van de dienstverlener. Het voorstel is nodig om de BTW te laten meegroeien met ontwikkelingen waarbij diensten steeds meer op afstand en/of elektronisch worden verricht. De wijziging van de achtste richtlijn betreft vereenvoudiging van de procedures om teruggaaf te krijgen van BTW die is betaald in andere lidstaten. Het voorstel One Stop Shop maakt het mogelijk dat ondernemers de aangifte voor in andere lidstaten verschuldigde BTW via hun eigen belastingdienst kunnen doen. Het huidige voorzitterschap tracht eind juni 2007 een omvattende oplossing voor dit dossier te bereiken. Nederland draagt het BTW-pakket een warm hart toe, omdat het een goede bijdrage levert aan vereenvoudiging en administratieve lastenverlichting van het BTW-stelsel. Nederland zal het resultaat van de onderhandelingen ook op die bijdrage beoordelen.
BTW-voorschriften betreffende nationale postdiensten
Het voorstel ziet op de opheffing van de BTW-vrijstelling voor openbare postdiensten; de wijziging van de regels voor de plaats van postdienstverlening, en de mogelijkheid een verlaagd tarief toe te passen. Nu meerdere lidstaten hebben aangegeven een behandeling van het voorstel niet opportuun te vinden, bestaat geen uitzicht op verdere behandeling van het voorstel in zijn huidige vorm.
BTW-voorschriften betreffende verlaagde tarieven
Er bestaat geen uitzicht op verdere behandeling van het voorstel in zijn huidige vorm.
BTW-voorschriften betreffende de behandeling van reisbureaus
Er bestaat geen uitzicht op verdere behandeling van het voorstel in zijn huidige vorm.
BTW-voorschriften betreffende financiële diensten (BTW-aftrek)
De Commissie verwacht dit jaar met een richtlijnvoorstel te komen.
BTW-voorschriften betreffende de behandeling van vouchers
De Commissie verwacht dit jaar met een richtlijnvoorstel te komen.
Studie verlaagde BTW-tarieven
Op 14 februari 2006 heeft de Raad besloten de verlaagde BTW-tarieven voor arbeidsintensieve diensten tot en met 2010 te verlengen. In de richtlijn is tevens bepaald dat de Europese Commissie voor eind juni 2007 een evaluatieverslag aan de Raad voor zal leggen over het effect van de verlaagde tarieven op lokale diensten, waarin met name aandacht wordt geschonken aan het scheppen van werkgelegenheid, de economische groei en de goede werking van de interne markt. Dit verslag dient gebaseerd te zijn op een studie van een onafhankelijke economische-reflectiegroep.
Voorstel betreffende aan personenauto’s gerelateerde heffingen
Het voorstel bestaat uit drie onderdelen: de geleidelijke afschaffing van de registratiebelasting voor personenauto’s over tien jaar (zoals de BPM); een systeem van restitutie van registratiebelasting en de herstructurering van registratie- en motorrijtuigenbelasting op de grondslag van CO2-uitstoot. Er is vooralsnog geen uitzicht op instemming van de lidstaten met het voorstel in zijn huidige vorm, dat door het Duitse Voorzitterschap opnieuw zal worden geagendeerd. Het voorstel wordt door veel lidstaten strijdig geacht met de beginselen van subsidiariteit en proportionaliteit.
Voorstel betreffende harmonisatie van accijns op commerciële gasolie (diesel)
De Commissie heeft aangekondigd op 14 februari 2007 een voorstel voor de harmonisatie van commerciële gasolie te zullen presenteren.
Energiebelastingrichtlijn
De Commissie verwacht dit voorjaar enkele voorstellen te doen aan de lidstaten voor derogaties van de richtlijn energiebelasting uit 2003. Deze voorstellen hebben geen betrekking op Nederlandse derogaties.
Voorstel tot herziening van horizontale richtlijn accijns (richtlijn 92/12/EEG)
De Commissie verwacht dit jaar met een voorstel te komen tot herziening van de horizontale accijnsrichtlijn. Deze richtlijn heeft betrekking op de algemene regeling voor accijnsproducten, het voorhanden hebben en het verkeer daarvan en de controles daarop. Naast een modernisering van de richtlijn zal het voorstel een wettelijke basis bieden voor een geautomatiseerd systeem dat het nu gebruikte papieren administratieve geleidedocument zal vervangen.
Fraudebestrijding
De Commissie zal in juni 2007 een voorstel voor een communautaire fraudebestrijdingstrategie presenteren. Deze strategie zal aandacht besteden aan verbetering van de administratieve samenwerking, van de informatie-uitwisseling tussen de lidstaten en aan mogelijke aanpassingen van het huidige BTW-stelsel. De Raad voert tegelijkertijd oriënterende gesprekken over mogelijke wettelijke wijzigingen in het BTW-stelsel, zoals de mogelijkheid om, op facultatieve basis, een algemene verleggingsregeling toe te passen in de BTW.
Douanewetgeving
Voorstel voor een gemoderniseerd douanewetboek
In de Raadswerkgroep Douane-unie wordt de bespreking van het voorstel voor een gemoderniseerd douanewetboek voortgezet. De Nederlandse inzet bij de onderhandelingen is erop gericht de douaneprocedures zodanig te moderniseren en te vereenvoudigen dat het (Nederlandse) bedrijfsleven beter gefaciliteerd wordt. Nederland bepleit hiertoe in Brussel actief de concepten Single Window (Eén loket), gecentraliseerde vrijmaking en self assessment. Een verslag van de bespreking tijdens de Raad voor Concurrentievermogen op 4 december 2006 is aan Uw Kamer toegezonden.
E-douane
In de Raadswerkgroep Douane-unie zijn besprekingen over het voorstel E-douane opgestart. Een BNC fiche met betrekking tot dit voorstel is 21 maart 2006 aan de Kamer aangeboden. Nederland heeft een positieve houding tegenover automatisering van gegevensuitwisseling en douaneprocessen. Als een van de voorlopers op dit gebied is Nederland is gebaat bij een gemeenschappelijke aanpak, mits daarbij naar het hoogste niveau van vereenvoudiging, automatisering van processen en facilitatie van het bedrijfsleven wordt gestreefd. Het voorzitterschap streeft er naar de discussies in de eerste helft van 2007 af te ronden.
Voorstel voor een herziene Verordening Wederzijdse Bijstand
De Commissie heeft een voorstel gedaan voor een herziene verordening betreffende de wederzijdse bijstand tussen de administratieve autoriteiten van de lidstaten en de samenwerking tussen deze autoriteiten en de Commissie met het oog op de juiste toepassing van de douane- en landbouwvoorschriften (Verordening (EG) nr. 515/97 van de Raad van 13 maart 1997). Hiermee wordt beoogd de verordening aan te passen aan de ervaringen die de afgelopen 10 jaar zijn opgedaan met de wederzijdse bijstand. Nieuwe elementen zijn onder meer de inrichting van een Europees gegevensbestand en de mogelijkheid dat bestand te gebruiken voor het maken van risicoanalyses. Een BNC-fiche over dit onderwerp wordt voorbereid.
Overige onderwerpen
Mededeling over richtsnoeren voor fiscale O&O-stimulansen
Deze mededeling vormt een leidraad om de lidstaten te ondersteunen om de fiscale behandeling van onderzoek en ontwikkeling te verbeteren en om gemeenschappelijke onderlinge samenhangende oplossingen te ontwikkelen door het verduidelijken van de juridische voorwaarden die het EU-recht stelt aan O&O belastingmaatregelen en het benadrukken van goede voorbeelden voor de fiscale behandeling en stimulering van O&O.
De minister van Financiën,
G. Zalm