Antwoorden op kamervragen over foutieve postbankrekeningnummers

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Uw brief (Kenmerk) 24 januari 2007/2060705970

Ons kenmerk: DGB 2007-00490 U

Geachte voorzitter,

Hierbij treft u aan mijn antwoord op vragen van mw. Dezentjé Hammink-Bluemink (lid VVD-fractie) over foutieve postbankrekeningnummers in aangiftebrieven inkomstenbelasting.

Hoogachtend,

de Minister van Financiën,

G. Zalm

Antwoord van de minister van Financiën op vragen het lid Dezentjé Hammink-Bluemink over foutieve postbankrekeningnummers in aangiftebrieven inkomstenbelasting.

Vraag 1
Bent u bekend met het feit dat in de uitnodigingen tot het doen van aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2006 in circa 30.000 gevallen een onjuist Postbankrekeningnummer van de geadresseerde is vermeld?

Antwoord op vraag 1
Ja. Het aantal gevallen waarin sprake was van vermelding van een onjuist Postbankrekeningnummer betrof overigens 300.000 aangiftebrieven (zie persbericht van het ministerie van Financiën d.d. 15 januari 2007).

Vraag 2
Weet u wat de oorzaak hiervan is geweest? Zo ja, is hier sprake van een incidentele vergissing of is de oorzaak meer structureel van aard? Zo neen, bent u bereid de oorzaak te achterhalen?

Vraag 3
Bent u voornemens de fout en de oorzaken ervan te herstellen? Zo ja, welke kosten (loonkosten, materiaalkosten, porti etc.) zijn er gemoeid met het herstel van deze fout(en)?


Vraag 4
Bent u voornemens maatregelen te treffen om te voorkomen dat zulke fouten in de toekomst opnieuw worden gemaakt? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op vragen 2, 3 en 4
De fout werd veroorzaakt door een softwarefout: in één productierun is een verkeerd bestand van Postbankrekeningnummers ingelezen. Deze fout had een incidenteel karakter en is inmiddels hersteld. De betrokken belastingplichtigen hebben een excuusbrief van de Belastingdienst ontvangen waarin de fout is gemeld en het juiste Postbank-rekeningnummer is aangegeven. De integrale kosten van de herstelactie zijn begroot op ongeveer € 0,5 mln; het grootste deel hiervan wordt veroorzaakt door het maken van excuusbrieven en het opnieuw genereren van aangiftebrieven.
Fouten in de massale productieprocessen van de Belastingdienst kunnen helaas nooit geheel worden voorkomen. De Belastingdienst wil desalniettemin de kans op het optreden van dit soort fouten zoveel mogelijk beperken door meer kwaliteitscontrole te gaan verrichten op uitgaande poststromen.