Achttien onderzoeken bij amateurvoetbal afgerond
De Belastingdienst heeft achttien onderzoeken bij hoofdklassers in het amateurvoetbal afgerond. Deze onderzoeken hebben geleid tot een correctie in de omzetbelasting (btw) van gemiddeld 30.000 per club. In de loonbelasting is voor gemiddeld 25.000 euro per club gecorrigeerd.
De onderzoeken betreffen reguliere controles loonbelasting en omzetbelasting. De controles vonden gecoördineerd plaats. Doel is een professionalisering bij de clubs in belastingzaken. Daardoor kan oneerlijke concurrentie tussen amateurclubs onderling en tussen het amateurvoetbal en het betaald voetbal worden voorkomen. Rond de twintig onderzoeken worden momenteel nog uitgevoerd.
Voor de btw is van belang dat een voetbalvereniging een 'gemengde ondernemer' is. Dat betekent dat over activiteiten zoals het gelegenheid geven tot sportbeoefening geen btw hoeft te worden afgedragen. Voetbalverenigingen hebben daarnaast meestal nevenactiviteiten zoals kantine-exploitatie, het maken van reclame (sponsoring), het verlenen van toegang tot wedstrijden of verkoop van artikelen. Deze diensten en leveringen zijn wél met btw belast. De btw die de club zelf heeft betaald voor het verrichten van deze diensten of leveringen, kan worden teruggevraagd.
Het gemengde ondernemerschap brengt met zich mee dat er voor de btw moet worden gesplitst. Bij de controles tot nu toe is gebleken dat er clubs zijn die helemaal niet hebben gesplitst maar alle btw hebben teruggevraagd. Voor het verleden wordt die te veel teruggevraagde btw gecorrigeerd. In overleg met de KNVB zijn richtlijnen geformuleerd om de splitsingsproblemen voor de toekomst te voorkomen.
De kantine is bij veel clubs een punt van aandacht. In kantines werken vaak vrijwilligers. Zij zijn van onschatbare waarde voor de club en de sport. Tegelijkertijd blijkt de kantine-administratie niet altijd goed op orde. Een goede administratie is van groot belang voor zowel de splitsing voor de btw als voor de loonbelasting.
Correcties in de loonbelasting zijn uitgevoerd bij de uitbetaling van winstpremies aan spelers. Bij hoofdklassers is het niet ongebruikelijk om bijvoorbeeld winstpremies uit te betalen, al dan niet door een sponsor. Als er geen sprake is van een kostenvergoeding maar van een beloning, dan moet de club loonbelasting afdragen. In het verleden heeft maar een beperkt aantal clubs daadwerkelijk loonbelasting afgedragen. Dat betekent dat er bij een groot aantal clubs een correctie voor de loonbelasting heeft plaatsgevonden. Aan vrijwilligers kunnen belastingvrij kostenvergoedingen worden gegeven. Iedere vrijwilliger mag per maand 150 € per maand vergoed krijgen met een maximum van 1500 € per jaar. Ook vergoedingen voor werkelijke, in redelijkheid gemaakte kosten kunnen belastingvrij worden verstrekt. Voorwaarde is dan wel dat er bewijs worden overhandigd.
Bij een aantal onderzochte clubs bleek dat er in de administratie kostenvergoedingen voor vrijwilligers geboekt waren, terwijl deze bedragen eigenlijk aan de spelers van het eerste elftal werden uitbetaald.
De resultaten van de controles zijn besproken met de KNVB. Samen met deze organisatie heeft de Belastingdienst richtlijnen gegeven zodat de fiscale zaken bij de clubs goed en op dezelfde manier geregeld kunnen worden.