Strenger en intensiever toezicht op naleving voorwaarden reclassering
De reclasseringsorganisaties gaan strenger toezien op de naleving van bijzondere voorwaarden die de rechter oplegt aan veroordeelden. Zo wordt altijd het Openbaar Ministerie (OM) ingeschakeld als de voorwaarden worden overtreden. Het OM kan vervolgens de rechter vragen om (gedeeltelijke) tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf of om aanscherping van de voorwaarden. Daarnaast gaan de reclasseringsorganisaties ook intensiever toezicht houden. Gemiddeld stijgt het aantal uren voor toezicht met 33 procent. Dit staat een in brief over het nieuwe reclasseringstoezicht die staatssecretaris Albayrak en minister Hirsch naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Het nieuwe reclasseringstoezicht bestaat uit drie landelijk geldende toezichtniveaus. Veroordeelden worden, afhankelijk van de kans op overtreding van voorwaarden en de daarbij optredende schade, ingedeeld in één van deze drie toezichtniveaus. Hoe groter het risico van overtreding, hoe intensiever de aard en intensiteit van het toezicht.
Het reclasseringstoezicht is een combinatie van begeleiding en controle. Door middel van begeleiding wordt de veroordeelde gestimuleerd zich te houden aan de bijzondere voorwaarde. Naast de standaard meldplicht wordt ook door middel van alcohol- of drugscontroles, een huis- of werkplekbezoek gecontroleerd of men zich houdt aan de bijzondere voorwaarde. Bij overtreding van de bijzondere voorwaarde volgt een snelle en passende reactie.
Het nieuwe reclasseringstoezicht sluit aan bij de persoongerichte aanpak waarmee de bewindslieden de recidive willen terugdringen. Plegers van herhalingscriminaliteit zijn in Nederland verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit. Het is daarom van belang dat criminelen ervan weerhouden worden opnieuw de fout in te gaan.