Werkgever heeft invloed op inzetbaarheid werknemers
Werkgevers hebben via personeelsbeleid, mits goed vormgegeven, invloed op de inzetbaarheid van werknemers, bijvoorbeeld door aandacht te schenken aan persoonlijke ontwikkelingsplannen (POP), loopbaanontwikkeling en mobiliteit.
Werklozen hebben baat bij eerdere baan-baanmobiliteit. Dat blijkt uit twee studies naar inzetbaarheid van SEO Economisch Onderzoek en OSA uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Werkloosheidsduur
Het SEO-onderzoek leert dat baan-baanmobiliteit helpt bij het verkorten van de werkloosheidsduur. De kans om binnen een jaar de werkloosheid te verlaten is 54 procent voor mensen met een lage baan-baanmobiliteit in het verleden. Voor mensen die in het verleden vaak van baan zijn veranderd, is deze kans 63 procent. Het SEO-onderzoek, dat zich richtte op de baten van baan-baanmobiliteit, leert verder dat vrijwillige mobiliteit de inzetbaarheid niet significant vergroot, terwijl onvrijwillige mobiliteit dit wel doet. Mogelijk is ervaring met het (moeten) zoeken naar werk in het verleden behulpzaam bij het opnieuw vinden van werk in de toekomst.
Scholing
Uit het onderzoek van OSA blijkt verder dat werknemers die ingezet worden buiten de eigen functie beter inzetbaar zijn. Zij hebben een kleinere kans op latere werkloosheid dan werknemers die louter op een en dezelfde functie ingezet worden. Hetzelfde geldt voor werknemers die tevreden zijn met scholings- en doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Het volgen van training en scholing draagt niet direct bij aan een betere inzetbaarheid.