Verdrag van Lissabon in werking

Het Verdrag van Lissabon treedt 1 december in werking. De veranderingen in Europa sinds de val van de Muur –het aantal lidstaten is sindsdien verdubbeld- vroegen om nieuwe spelregels. Regels die de Unie democratischer en transparanter maken en meer slagkracht geven om voor onze belangen in de wereld op te komen.

Ons land vaart wel bij een sterk Europa. Met het Verdrag van Lissabon kan de Europese Unie voldoen aan de eisen van deze tijd. Europese samenwerking is nodig om grensoverschrijdende uitdagingen aan te pakken, zoals de economische crisis, klimaatverandering, milieuproblemen, energievoorziening, migratie, grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) is blij dat er eindelijk weer gevoetbald kan worden na jaren van discussie over de spelregels. 'Met dit verdrag zijn de regels eindelijk aangepast aan het aantal spelers en aan de nieuwe uitdagingen waar Europa voor staat. Het symboliseert het definitieve einde van de tweedeling in Oost- en West-Europa.' Timmermans denkt dat iedereen vooral zal moeten wennen aan de fors gegroeide macht van het EP: 'Niet alleen de Commissie, ook de lidstaten zullen nu veel intensiever met het Europese Parlement gaan samenwerken. Ik reken erop dat dit ook gaat gelden voor de nationale parlementen, want als zij een goede samenwerking met het EP weten aan te gaan, wordt de Europese democratie van twee kanten versterkt.'