Raad van State onderschrijft noodzaak verhoging AOW-leeftijd naar 67

De Raad van State is het eens met het kabinet dat het noodzakelijk is om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. De Raad heeft nog wel een aantal vragen over de manier waarop dat moet gebeuren. Woensdagmiddag lichtten minister Donner en staatssecretaris Klijnsma de plannen van het kabinet voor journalisten toe. Zij gaan daarbij ook in op de kritiek van de Raad van State.
Het wetsvoorstel waarin de verhoging van de AOW-leeftijd wordt geregeld, is woensdagmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De AOW-leeftijd gaat in 2020 naar 66 en in 2025 naar 67 jaar. De Raad van State vraagt zich af waarom hiermee niet eerder wordt begonnen. Minister Donner: ‘We hebben de overgangstermijn van tien jaar hard nodig om ervoor te zorgen dat mensen ook daadwerkelijk langer kunnen doorwerken. Werkgevers en werknemers moeten de gelegenheid krijgen om te werken aan ‘duurzame inzetbaarheid’ en om beleid te ontwikkelen voor mensen in zware beroepen zodat niemand voortijdig versleten raakt. Vervolgens wijst de minister erop dat een verhoging in vele kleine stapjes tot grote uitvoeringsproblemen leidt omdat gedurende vele jaren iedereen een andere AOW-leeftijd krijgt. ‘Dat is bijvoorbeeld voor de Belastingdienst en de pensioenfondsen een nachtmerrie.’

Leeftijdsgrens
Staatssecretaris Klijnsma en minister Donner benadrukken dat iedere belastingbetaler – jong en oud – mee betaalt aan de stijgende uitgaven voor de AOW. ‘Een steeds groter deel van deze uitgaven wordt betaald uit de algemene belastingopbrengsten omdat we de AOW-premie aan een maximum hebben gebonden’, aldus minister Donner. Dat 55-plussers ‘spekkoper’ zijn omdat zij niets bijdragen aan de toenemende kosten van de AOW klopt dus niet, volgens de bewindsman.

Toch eerder stoppen
Met het wetsvoorstel schept het kabinet de mogelijkheid dat mensen die 42 jaar gewerkt hebben ook op hun 65-ste of 66-ste kunnen stoppen met werken. Ze krijgen dan wel een lagere AOW-uitkering. Staatssecretaris Klijnsma licht toe dat met deze uitzondering een oplossing wordt geboden voor mensen die al heel vroeg begonnen zijn met werken. ‘Voor hen willen we de scherpe randjes er van af halen’.
Donner kondigt aan nog dit jaar een concept-wetsvoorstel met daarin sociaal flankerende maatregelen rondom de verhoging van de AOW naar de Tweede Kamer te sturen. Hierin staat onder andere de nadere uitwerking van de regeling voor mensen met zware beroepen en de overbruggingsuitkering voor oudere werklozen van wie de WW-of arbeidsongeschiktheidsuitkering na hun 65-ste afloopt. ‘Zo voorkomen we dat deze mensen in de bijstand terecht komen en hun eigen huis moeten opeten’, aldus de staatssecretaris.

Lees ook het persbericht 'Wetsvoorstel verhoging AOW-leeftijd ingediend bij Tweede Kamer'