Boek over oorlogsgeschiedenis Nederlandse vliegvelden

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft een boek uitgegeven waarin de oorlogsgeschiedenis van de meer dan 40 Nederlandse vliegvelden centraal staat. Minister Eimert van Middelkoop nam vandaag in het Militaire Luchtvaart Museum het eerste exemplaar in ontvangst van ‘Vliegvelden in Oorlogstijd. Nederlandse vliegvelden tijdens bezetting en bevrijding 1940-1945’.

‘Vliegvelden in Oorlogstijd’ geeft een compleet overzicht van de activiteiten van de Duitse en geallieerde luchtmachten in Nederland en de vaak niet geringe gevolgen daarvan voor de Nederlandse bevolking. Het boek telt ruim 500 pagina’s en is voorzien van uniek kaartwerk en fotomateriaal, waaronder nooit eerder vertoonde kleurenfoto’s.

Belangrijke rol

De Nederlandse vliegvelden speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol bij het oorlogsverloop in en rond ons land. De Duitse Luftwaffe gebruikte de vliegvelden 5 jaar lang voor operaties tegen Groot-Brittannië en voor de verdediging van het Duitse Rijk. Vanaf dezelfde vliegvelden en nieuw aangelegde airstrips in het zuiden van Nederland, ondersteunden Britse en Amerikaanse vliegtuigen in 1944-1945 de oprukkende geallieerde legers.

In deze eerste integrale studie over Nederlandse oorlogsvliegvelden, komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

  • de luchtoperaties van de Duitse en geallieerde luchtmachten;
  • de bouw, infrastructuur, logistiek en inzet van ondersteunende diensten;
  • de talrijke luchtaanvallen.

Uitreiking

Van Middelkoop blikte tijdens de uitreiking terug op de luchtoorlog die in de laatste oorlogsjaren steeds heftiger werd: "Steeds meer werden de vliegvelden, schijnvliegvelden en belangrijke industriële doelen door de geallieerde bommenwerperformaties aangevallen. Zoals u allen weet, had dit grote gevolgen voor de mensen die op de vliegvelden werkten, maar zeker ook voor de vele omliggende gemeenten."

Het boek is tot stand gekomen onder redactie van Peter Grimm, Erwin van Loo en Rolf de Winter. Beide laatstgenoemden zijn verbonden aan het Nederlands Insituut voor Militaire Historie. Grimm is lid van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945, waarvan een auteurscollectief 20 jaar onderzoek naar het onderwerp deed en zo de basis legde voor deze publicatie.

Andere aanwezigen bij de boekpresentatie waren onder anderen Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Erik Oliemans, burgemeesters, gemeentelijke vertegenwoordigers en onderdeelscommandanten van de Koninklijke Luchtmacht.

Gegevens boek

  • ISBN: 9789085068235
  • Adviesprijs: 39,50 €.