Brief inzake motie onderwerpen verantwoording 2009

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: BZ/2009/971 M

Betreft: Motie Koşer Kaya

Geachte Voorzitter,

Op 6 oktober werd door uw Tweede Kamer de motie Koşer Kaya aangenomen over het centraal stellen van vijf onderwerpen in de verantwoording over 2009 (32123, nr.30). Deze motie beoogt het verantwoordingsdebat meer focus te geven. Op 10 december staat een Algemeen Overleg gepland met de Commissie voor de Rijksuitgaven. Hierbij staat onder andere de invulling van deze motie op de agenda. De motie Koşer Kaya biedt een kans op het voeren van een inhoudelijk verantwoordingsdebat met de focus op een beperkt aantal onderwerpen. Om deze kans te benutten is een zorgvuldige inhoudelijke voorbereiding op de gekozen onderwerpen belangrijk. Tijdens het AO kan de inzet en rol van de verschillende partijen in het proces voorafgaand aan Verantwoordingsdag worden verkend. Bij dit proces is een voorbereiding van zowel de Tweede Kamer, de Algemene Rekenkamer en de departementen zeer belangrijk. In deze brief wordt de interpretatie van het kabinet van de gekozen onderwerpen, in termen van het kabinetsprogramma, met de Tweede Kamer gedeeld.

De minister-president zal in zijn verantwoordingsbrief dit jaar de onderwerpen genoemd in de motie Koşer Kaya centraal stellen. Hierbij wordt voor vier van de vijf onderwerpen het kabinetsprogramma als basis genomen. Dit betreft de onderwerpen duurzaamheid, jeugdzorg, onderwijs met meer kwaliteit en minder uitval en krachtwijken/fysieke verloedering en ernstige sociale overlast (zie bijlage 1). Naast de doelstellingen en projecten die horen bij deze onderwerpen zal het kabinet waar mogelijk ook een koppeling maken met de actualiteit en met bestaande evaluaties en plannen van het kabinet. Hierbij kan gedacht worden aan de evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg, de evaluatie van Schoon en Zuinig en de uitkomsten van de Commissie Veerman ten aanzien van het hoger onderwijs. Voor het onderwerp effectiviteit van de crisismaatregelen zal in plaats van het kabinetsprogramma het pakket aan crisismaatregelen leidend zijn. Hiertoe behoren in ieder geval de maatregelen uit het aanvullend beleidsakkoord.

Naast de onderwerpen die de Tweede Kamer heeft gekozen zal ook dit jaar de verantwoordingsbrief als bijlage het integrale delivery-overzicht bevatten. De departementale jaarverslagen samen met dit delivery-overzicht zullen als basis blijven dienen voor de verantwoordingsbrief. Ook zal het kabinet net als vorig jaar digitaal een compleet overzicht van de voortgang van de delivery publiceren[1]. Met bovenstaand geschetste procedure wordt invulling gegegeven aan de rol van het kabinet in de voorbereiding van verantwoordingsdag.

Naast de specifieke invulling van de motie Koser Kaya, kan ook worden verwezen naar de brieven die zijn gestuurd over de uitvoering van de motie Pechtold[2]. Hierin heeft het kabinet voorstellen gedaan om de realisatie van de kabinetsdoelstellingen beter controleerbaar en afrekenbaar te maken. De twee belangrijkste voorstellen uit deze brieven zijn de opname van de delivery-tussendoelen in de departementale jaarverslagen en de presentatie van de aansluiting van de 74 kabinetsdoelstellingen en de daarvoor beschikbare budgetten. Door opname in het jaarverslag vallen ze automatisch onder het onderzoek dat wordt uitgevoerd door de auditdiensten. Tenslotte, en wellicht ten overvloede, merk ik op dat het voor mij als minister van Financiën niet goed mogelijk zal zijn in het aanstaande Algemeen Overleg op alle onderwerpen uitgebreid inhoudelijk in te gaan. Ik neem aan dat het ook in uw bedoeling ligt vooral het proces met elkaar te bespreken.

Hoogachtend,

De minister van Financiën

Wouter Bos

[1] Dit zogenaamde big board zal wederom gepubliceerd worden op www.regering.nl/verantwoordingsdag .
[2] Kamerstuk 31 951, nr. 20 en 21