Video: Rijk, IPO en VNG maken vaart met aanpak bedrijventerreinen
Het Rijk is het met provincies en gemeenten eens geworden over een nieuwe aanpak van bedrijventerreinen. Doel is het stimuleren van een gezond economisch vestigingsklimaat waarbij open landschappen worden gespaard en verrommeling wordt tegengegaan. Ministers Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu en Maria van der Hoeven van Economische Zaken hebben hierover met IPO en VNG overeenstemming bereikt.
"Hiermee heeft het kabinet in gang gezet wat het wilde bereiken; een op de marktvraag afgestemde planning van terreinen, een inhaalslag voor de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen, een regionale aanpak en op langere termijn verzakelijking van de bedrijventerreinenmarkt," aldus de ministers,"Dat is goed nieuws voor onze economie en voor een mooi Nederland".
Regionale samenwerking verplicht
Gemeenten worden verplicht samen te werken bij de uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen. De provincies zullen hierop toezien. Uitgangspunt is dat eerst op bestaande terreinen naar ruimte voor bedrijvigheid wordt gezocht, alvorens tot de aanleg van nieuwe over wordt gegaan. De afspraken tussen Rijk, IPO en VNG zijn vastgelegd in een convenant. Daarbij worden behoedzame aannames gehanteerd over de economische ontwikkeling, het zogeheten Transatlantic Market-scenario. Tot 2020 komt er maximaal 11.015 hectare aan ruimte voor bedrijvigheid bij, deels door herstructurering en een betere benutting van de bestaande voorraad. De provincies stellen zich garant voor de versnelde sanering van 6.500 hectare aan verouderde bedrijventerreinen. Hiertoe zullen zij vòòr 1 april 2010 provinciale herstructureringsprogramma's opstellen, inclusief een overzicht van de verwachte kosten en baten. De nieuwe aanpak wordt tweejaarlijks geëvalueerd.
Verzakelijking en duurzaamheid
Om veroudering van bestaande terreinen tegen te gaan, wordt parkmanagement beter toegepast en wordt er meer werk gemaakt van duurzaamheid (bodemsanering, warmte-koude opslag, decentrale energie-opwekking, energiebesparing). Rijk, IPO en VNG willen projectontwikkelaars en beleggers verleiden tot een actievere rol bij de financiering, aanleg en het beheer van bedrijventerreinen. Doel is een professioneler beheer van de bedrijventerreinen en het voorkomen van een nieuwe herstructureringsopgave. Daartoe is ook een omslag van een koop- naar een huurmarkt vereist. Op de korte termijn liggen er vooral kansen in de logistieke sector en in de handel en de lichte industrie, die qua huisvesting redelijk uniforme eisen stellen. Nog in 2010 wordt in overleg met de sector een Roadmap Verzakelijking Bedrijventerreinen opgesteld.
In overleg met het Platform Energietransitie in de Gebouwde Omgeving (PEGO) zal in een aantal concrete pilots worden verkend op welke wijze duurzaamheid/energiezuinigheid het beste geregeld kan worden op bedrijventerreinen en hoe bestaande stimuleringsinstrumenten daarvoor kunnen worden benut. Dit moet leiden tot een concreet Plan van Aanpak. Ook komt er een pilot om de uitvoering van complexe bodemsanerings-projecten op een bedrijventerrein te verbinden met herstructurering van een bedrijventerrein en het opwekken van duurzame energie.
Financiering
Vanuit het Rijk is de komende 4 jaar zo'n 400 miljoen euro beschikbaar. Ruim 107 miljoen daarvan, de Topper-middelen, wordt rechtstreeks naar de provincies overgemaakt om ze in staat te stellen hun regisserende rol op te pakken. 52 miljoen aan FES-middelen is bestemd voor de herstructurering van een beperkt aantal bedrijventerreinen van nationaal belang.
Uitvoeringsstrategie
Eerder deze week namen Van der Hoeven en Cramer samen met vertegenwoordigers van IPO en VNG een gezamenlijke uitvoeringsstrategie in ontvangst. Deze Handreiking Provinciaal en (Inter)gemeentelijk Bedrijventerreinenbeleid. opgesteld door een werkgroep onder leiding van de Commissaris der Koningin in Friesland, John Jorritsma, schetst de keuzen die provincies en gemeenten moeten maken op het gebied van regionale samenwerking, planning en programmering en qua uitvoeringsorganisatie en financiering. Volgens Jorritsma ligt de sleutel voor het nieuwe bedrijventerreinenbeleid voor een groot deel in het grondbeleid. Kern is dat de opbrengsten van de uitgifte van nieuwe terreinen ten goede komen aan het opknappen en herstructureren van oude terreinen.
Advies Noordanus en Rijksbeleid
De regionale aanpak waar kabinet, provincies en gemeenten voor kiezen, sluit aan op het advies uit 2008 van de Taskforce (Her)ontwikkeling Bedrijventerreinen onder voorzitterschap van Peter Noordanus. In navolging van dit advies heeft het Rijk al een aantal initiatieven genomen om de herstructurering van bedrijventerreinen te stimuleren. Zo zijn er 16 bedrijventerreinen-pilots gestart om praktische ervaring op te doen met de nieuwe aanpak. Ook is er een financiële bijdrage toegekend aan 8 van 14 projecten uit de motie Van Heugten.