Kabinet investeert 77,5 miljoen euro in IJsselsprong Zutphen en Westflank Haarlemmermeer
De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 20 miljoen euro uit het Nota Ruimte budget beschikbaar gesteld voor de IJsselsprong Zutphen. Daarnaast investeert staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat 9,5 miljoen euro in de waterveiligheid van het gebied. Op voorstel van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat er 48 miljoen euro naar de Westflank Haarlemmermeer.
Alle projecten uit het Nota Ruimte budget hebben nu een bijdrage van het Rijk gekregen. Dat is twee jaar eerder dan gepland. Met de versnelde toekenning levert het kabinet een bijdrage aan het bestrijden van de economische crisis.
De Rijksbijdrage voor de Westflank Haarlemmermeer is bestemd voor het aanleggen van een 'groen-blauw' raamwerk, waterberging en tal van recreatieve routes in het groen. De Westflank van de Haarlemmermeer is één van de laatste grootschalige uitleglocaties in de Randstad. De bedoeling is om 10.000 woningen in verschillende woonmilieus te bouwen. Het gros hiervan wordt aangesloten op een netwerk voor hoogwaardig openbaar vervoer. Dat versterkt het internationale vestigingsklimaat. Daarnaast gaat het om een recreatiegebied van 900 hectare groen. De Westflank krijgt een hoogwaardige en klimaatbestendige inrichting. Zo wordt geïnvesteerd in een klimaatbestendig waterbeheersysteem. Dit schept tegelijkertijd kansen voor woningbouw aan het water. Recreatie en landschap, woningbouw en de berging van water gaan hand in hand in dit Randstad Urgent project.
Het project IJsselsprong beslaat het grondgebied van de gemeentes Brummen, Voorst en Zutphen ten westen van de IJssel. Hier wordt geïnvesteerd in woningbouw, infrastructuur, natuur en de bescherming tegen hoge rivierafvoeren. In het kader van het project Ruimte voor de rivier worden er in Voorst en Brummen twee dijken verlegd. De bijdrage uit het Nota Ruimte budget is bestemd voor de aanleg van een buitendijkse geul in de uiterwaarden bij Zutphen. De regio wil deze maatregelen aangrijpen om het gebied ten westen van de Hoven duurzaam en klimaatbestendig te ontwikkelen. De plannen voorzien in de bouw van 3.000 woningen, de ontlasting van dorpskernen van doorgaand verkeer en de aanleg van een hoogwaardige ecologische verbinding tussen de Veluwe, de Graafschap en de Achterhoek.
Het Nota Ruimte budget van in totaal 1 miljard euro is bestemd voor complexe ruimtelijke projecten van nationaal belang. In totaal is nu met de bijdragen aan IJsselsprong en Haarlemmermeer 767,4 miljoen euro toegekend aan alle 23 door het kabinet geselecteerde projecten. Oorspronkelijk zou dit pas in 2011 het geval zijn. De rest van het budget is verdeeld over projecten die door de Tweede Kamer zijn aangedragen.