Antwoorden op kamervragen over het grensoverschrijdend ambulancevervoer
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u mede namens de minister van Buitenlandse Zaken de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Weekers (VVD), De Nerée tot Babberich, Schinkelshoek (CDA) en Blom (PvdA) over het grensoverschrijdend ambulancevervoer (ingezonden 23 oktober 2009).
Hoogachtend, de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport, dr. A. Klink
Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Weekers (VVD), De Nerée tot Babberich, Schinkelshoek (CDA) en Blom over het grensoverschrijdend ambulancevervoer (ingezonden 23 oktober 2009).
Vraag 1
Hebt u kennis genomen van het artikel “Ambulance Maaseik ingezet in Midden-Limburg”?
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Deelt u de mening dat dit initiatief de volle steun moet krijgen van de politiek en dat de lokale oplossingen gedekt moeten worden uit door een onverwijlde wettelijke regeling?
Antwoord 2
Ik vind dat er snel op landelijk niveau een overeenkomst moet worden gesloten waardoor grensoverschrijdend samenwerken eenvoudiger tot stand kan komen.
Vraag 3
Herinnert u zich dat op initiatief van de Raadgevende Interdepartementale Beneluxraad al vanaf 2000 wordt gewerkt aan een overeenkomst tussen de Beneluxlanden over het grensoverschrijdend ambulancevervoer?
Antwoord 3
Ja.
Vraag 4
Herinnert u zich de antwoorden van uw ambtsvoorganger op Kamervragen van de leden Weekers, Hessels en Blom van 2 februari 2007 2) waarin werd aangekondigd dat een samenwerkingsovereenkomst voor grensoverschrijdend ambulancevervoer medio 2007 zou worden ondertekend?
Antwoord 4
Ja.
Vraag 5
Herinnert u zich uw antwoorden op Kamervragen van de leden Weekers, De Nerée tot Babberich, Schinkelshoek en Blom van 5 juni jl. 3) waarin u desgevraagd aankondigde op korte termijn contact op te nemen met zowel de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad als uw Belgische collega’s over de afronding van dit verdrag? Wanneer heeft u dat contact gezocht en wat is daarvan het resultaat? Aan wie is het te wijten dat er nog steeds geen verdrag ligt?
Vraag 6
Wanneer is het verdrag klaar en wanneer wordt tot ondertekening van het verdrag overgegaan?
Antwoord 5 en 6
Ik heb in juni contact opgenomen met het Secretariaat-Generaal van de Benelux over deze problematiek. In september heeft er overleg plaatsgevonden met het Secretariaat-Generaal van de Benelux en mijn Belgische collega’s. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een tekstvoorstel, waarvoor de regie momenteel ligt bij het Secretariaat-Generaal van de Benelux. Alle partijen streven ernaar deze tekst in december gereed te hebben. Naar verwachting zullen de onderhandelingen over het verdrag in december 2009/januari 2010 kunnen worden afgerond.
Vraag 7
Deelt u de mening dat de initiatiefnemers van grensoverschrijdend ambulancevervoer in Limburg, Brabant, Zeeland en hun Belgische collega’s de garantie moeten krijgen dat zij niet zelf hoeven op te draaien voor de kosten van de samenwerking, waarvoor reeds sinds 2000 brede politieke steun is? Wanneer en hoe gaat u dit regelen?
Antwoord 7
Het verdrag, dat momenteel nader wordt uitgewerkt, zal ook een passage bevatten over de financiering van de ambulanceritten. Aan de precieze formulering wordt momenteel nog gewerkt. Uitgangspunt aan Nederlandse zijde is dat het verschil in kosten per land het verdrag niet in de weg mag staan. Mijn beeld is dat mijn Belgische collega’s ook op deze manier het probleem benaderen waardoor een oplossing mogelijk dichtbij is en de onderhandelingen over het verdrag in december 2009/januari 2010 kunnen worden afgerond.