Kamervragen over de rechtspositie van verpleegkundigen en 3-IG verzorgenden

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk: DGB/2009/1355 U

Uw brief (kenmerk): 5 maart 2009/2009Z03990

Betreft: Vragen van de leden Bashir en Leijten over (vermeende) rechtsongelijkheid tussen verpleegkundigen en 3-IG verzorgenden

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de antwoorden toekomen op de door de leden Bashir en Leijten gestelde vragen over bovengenoemd onderwerp.

Hoogachtend,
de staatssecretaris van Financiën

mr. drs. J.C. de Jager

2009Z03990

Vragen van de leden Bashir en Leijten (beiden SP) aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over rechtsongelijkheid tussen verpleegkundigen en 3-IG verzorgenden.

Vraag 1

Is het waar dat een individuele gezondheidszorg verzorgende met kwalificatieniveau 3 (3-IG verzorgende) nagenoeg dezelfde bevoegdheden heeft als een verpleegkundige?

Antwoord op vraag 1

Nee. Het deskundigheidsgebied van de verpleegkundige verschilt van het deskundigheidsgebied van de verzorgende individuele gezondheidszorg. Een verpleegkundige heeft daarbij in het kader van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) meer bevoegdheden. Het betreft hierbij onder meer de functionele zelfstandigheid in het kader van artikel 39 van de Wet BIG, waarbij tot het gebied van deskundigheid van de verpleegkundige onder meer gerekend wordt het zonder toezicht door en tussenkomst van de opdrachtgever het geven van een subcutane, intramusculaire of intraveneuze injectie en het verrichten van een venapunctie en een hielprik bij neonaten.

Vraag 2

Is het waar dat zorg geleverd aan een particulier (zonder AWBZ-indicatie) door een BIG-geregistreerd verpleegkundige vrijgesteld is van BTW mits het om individuele gezondheidsbevordering gaat?

Antwoord op vraag 2

De verpleegkundige zorg van een zelfstandig verpleegkundige met een voltooide BIG-opleiding is vrijgesteld van btw, mits die zorg is aan te merken als de gezondheidskundige verzorging van de mens. Er is blijkens jurisprudentie van het Hof van Justitie sprake van gezondheidskundige verzorging van de mens als het voornaamste doel van de (para)medische handeling is de bescherming, met inbegrip van instandhouding of herstel, van de gezondheid van personen. Dat betekent dat voor de btw-vrijstelling in aanmerking komen (para)medische handelingen die bestaan in diagnose, de behandeling en, voor zover mogelijk, de genezing van ziekten of andere gezondheidsproblemen van de mens. De btw-vrijstelling geldt ook voor (para)medische handelingen die worden verricht voor doeleinden van preventie, dus ook in gevallen waarin degene die wordt onderzocht of op een andere manier een preventieve (para)medische ingreep ondergaat, geen ziekte blijkt te hebben.

Vraag 3

Is het waar dat als een individuele gezondheidszorg verzorgende met kwalificatieniveau 3 (3-IG verzorgende) die niet BIG-geregistreerd is, maar wel onder de wet BIG valt en dezelfde zorg aan een particulier levert als een verpleegkundige wel BTW in rekening moet brengen, ook als het om individuele gezondheidsbevordering gaat?

Antwoord op vraag 3

Het beroep van verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG) is krachtens artikel 34 van de Wet BIG aangewezen bij AMvB en valt dus onder de reikwijdte van de Wet BIG. Gelet hierop zijn ook de diensten van de zelfstandige VIG’er vrijgesteld van btw voor zover het gaat om de gezondheidskundige verzorging van de mens. In de gevallen waarin de zelfstandige VIG’er andere werkzaamheden uitvoert, kan in voorkomende gevallen een beroep worden gedaan op de btw-vrijstelling voor geïndiceerde zorg zoals bedoeld in de AWBZ (ook wel thuiszorg genoemd). Dit geldt ook voor de in vraag 2 bedoelde verpleegkundige.

Vraag 4

Deelt u de mening dat hier sprake is van rechtsongelijkheid? Zo ja, hoe gaat u dit ongedaan maken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vraag 4

Nee, die mening deel ik niet. De gezondheidskundige verzorging van de mens door zowel een zelfstandige verpleegkundige met een voltooide BIG-opleiding als een zelfstandige VIG’er is vrijgesteld van btw. Voor andere werkzaamheden kunnen beiden een beroep doen op de btw-vrijstelling voor geïndiceerde AWBZ-zorg. Als zorg wordt verleend die niet is aan te merken als gezondheidskundige verzorging van de mens en evenmin als geïndiceerde AWBZ-zorg, dan zijn zowel de verpleegkundige met een voltooide BIG-opleiding als een VIG’er terzake btw verschuldigd.