Najaarsnota 2009: EMU-tekort en EMU-schuld nemen toe
Het EMU-saldo komt in 2009 naar verwachting uit op een tekort van 5,1 procent BBP. Dit is een verslechtering van 0,3 procentpunt ten opzichte van cijfers zoals deze zijn gepresenteerd op Prinsjesdag. Deze verslechtering wordt grotendeels veroorzaakt door 1,6 miljard euro lagere belasting- en premieontvangsten.
De EMU-schuld verslechtert met 2 procentpunt naar 62 procent BBP voor 2009. De vervroegde verkoop van securities door ING, Aegon en SNS Reaal heeft een positief effect op de schuld (1 procent). De technische verwerking van de ING Alt-A portefeuille heeft een negatief effect op de schuld (3 procent).
Bijna alle lidstaten van de Europese Unie hebben in 2009 te maken met een negatieve economische groei. Dit wordt veroorzaakt doordat lidstaten hun automatische stabilisatoren hebben laten werken en extra middelen hebben uitgetrokken om de economie te stimuleren. De gemiddelde EMU-schuld is gestegen tot boven de 75 procent BBP. Binnen de eurozone zijn er slechts twee lidstaten, Finland en Luxemburg, die in 2009 de 3 procent tekortnorm van het Stabiliteits- en Groeipact niet overschrijden.
Grafiek : EMU-saldo en EMU-schuld in de EU