Tentoonstelling 'De duurzame stad in 2040'
Hoe zien Heerlen, Groningen, Rotterdam, Tilburg en Apeldoorn er in 2040 uit als zij klimaatneutraal zijn? Vijf architectenbureaus hebben dat in de tentoonstelling 'De duurzame stad in 2040' verbeeld. Minister Cramer heeft die 19 november geopend.
De ontwerpen tonen dat de ontwikkeling van die gebieden niet meer zonder duurzame energievoorziening kan. Zo leveren de woongebieden straks lokaal opgewekte energie. Daarnaast is de lokale voedselproductie en economie weer terug in de wijk. En de combinatie van wonen en werken krijgt meer ruimte.
Het Planbureau voor de Leefomgeving, VROM en het Atelier Rijksbouwmeester zetten de opdracht voor deze tentoonstelling uit. Zo zien gemeenten waar ze naartoe werken. In 2040 moeten namelijk veel klimaatneutrale projecten van gemeenten klaar zijn.
Heerlen in het jaar 2040, verbeeld door 2012Architecten.
Ieder architectenbureau heeft zich over een vierkante kilometer van een stad ontfermd.
- Heerlen: verduurzaming van een aandachtswijk;
- Rotterdam: ontwikkeling van een voormalig buitendijks havengebied;
- Groningen: gebieden rondom het centrum en het station;
- Apeldoorn: verduurzaming van 2 villawijken;
- Tilburg: mix van een bedrijventerrein en vinexlocatie.
Schoon en Zuinig
Minister Cramer streeft met het beleidsprogramma Schoon en Zuinig naar minder uitstoot van broeikasgassen, vooral CO2. Die moet in 2020 al 30 procent minder zijn vergeleken met 1990. Verder moet Nederland 2 procent per jaar energie besparen. Tot slot moet dan ook 20 procent van ons totale energieverbruik duurzaam zijn.
De tentoonstelling is te zien in de wandelgangen van het Congres Duurzame Overheden te Ede op 19 november 2009. Daarna maakt de tentoonstelling een tour door Nederland.