Nederland op koers met EU-normen fijn stof

Nederland gaat de Europese normen voor de kleine deeltjes fijn stof (PM2,5) waarschijnlijk halen. Dat blijkt uit een rapport (pbl.nl) van het Planbureau voor de Leefomgeving. "We plukken nu de vruchten van onze aanpak van de luchtkwaliteit", aldus minister Cramer.

Fijn stof is een verzamelnaam voor allerlei kleine deeltjes in de lucht: van zandkorrels en roetdeeltjes tot stukjes afgesleten autoband en wegdek. In 2008 stelde de Europese Unie regels vast voor de fijnere deeltjes van fijn stof. Het gaat om deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer, bekend als 'particulate matter 2,5' (PM2,5). Dit zijn de deeltjes die het meest schadelijk voor de gezondheid zijn.

Nederland moet in 2015 voldoen aan de normen voor PM2,5. De Europese Commissie gaf eerder uitstel omdat duidelijk was dat ons land de normen niet zou halen. Dat mocht omdat Rijk, provincies en gemeenten een Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit hadden opgesteld. Dat beleid moest ervoor zorgen dat Nederland de normen op termijn haalt.

Uit het onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving blijkt dat het beleid werkt. Het huidige en voorgenomen nationale en Europese beleid is waarschijnlijk genoeg om aan alle grens- en richtwaarden voor PM2,5 te voldoen.

Alleen het weer kan nog roet in het eten gooien, want bij veel droge jaren komt er meer fijn stof in de lucht. Gebeurt dat vanaf 2015, dan zouden op een klein aantal plekken langs drukke wegen de Europese normen kunnen worden overschreden.