Eerste Joint Strike Fighter testtoestel goedkoper
Het eerste F-35 (JSF)-testtoestel valt 13,5 miljoen euro goedkoper uit. Dit komt omdat de huidige dollarkoers lager is dan de plandollarkoers waarmee in de begroting rekening is gehouden. Dit meldt staatssecretaris De Vries vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Over de gehele productieperiode gerekend, tot 2034, bedraagt de gemiddelde stuksprijs van de F-35 naar verwachting 49,5 miljoen dollar. Het gaat daarbij om de voor Nederland belangrijke F-35A, de versie die de Amerikaanse luchtmacht ook gaat bestellen. Naast de F-35A ontwikkelt Lockheed Martin ook de F-35B, de versie die verticaal kan opstijgen en landen, en de F-35C die bedoeld is voor vliegdekschepen. Deze versies zijn duurder. Elk partnerland betaalt dezelfde prijs voor hetzelfde type toestel.
Leercurve
De eerste JSF-testtoestellen van de zogeheten 'low-rate-initial production' zijn een stuk duurder dan de latere toestellen. Dit komt door de zogenoemde 'leercurve', die zorgt dat met de opgebouwde kennis en ervaring de toestellen steeds goedkoper worden geproduceerd.
Bijgestelde prijs
Om stabiliteit in langlopende materieelprojecten, zoals ook die van de F-35, te bevorderen, worden de kosten door Defensie begroot aan de hand van een 'plandollarkoers' van 0,83 €. De dollarkoers van het afgesloten contract is echter 0,71 €. Op basis van de plandollarkoers bedroeg de prijs van het eerste testtoestel 113,2 miljoen euro, maar de bijgestelde prijs bedraagt 99,7 miljoen euro.