Werving ok-assistenten in India

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-297151

18 november 2009

Geachte voorzitter,

In reactie op het verzoek om nog voor het AO van 18 november 2009, over de herziening Wet Arbeid Vreemdelingen te reageren op het bericht dat het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) en het VU Medisch Centrum (VUmc) tientallen Ok-assistenten in India hebben geworven, bericht ik u het volgende.

Ook ik heb kennisgenomen van het bericht in het Het Parool van 12 november 2009 dat er sprake zou zijn van werving van 54 Indiase Ok-assistenten (44 AMC en 10 VUmc). Voor mij was dat aanleiding om schriftelijk nadere informatie te vragen bij de betrokken instellingen. Afschriften daarvan treft u hierbij aan. Hangende dit informatieverzoek vind ik het lastig om nu nader in te gaan op deze kwestie. Wel vind ik in algemene zin, dat in de besluitvorming betrokken moeten zijn de mogelijke negatieve gevolgen van actieve werving van gezondheidsperso¬neel uit (ontwikkelings)landen. Het gaat mij dan om landen die juist op dat terrein schaarste of zelfs tekorten kennen. Het is mij bekend dat de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) deze mening deelt. Naar mijn opvatting is actieve werving van zorgpersoneel uit dergelijke landen, dan ook een laatste mogelijkheid binnen het arbeidsmarktbeleid. Om die reden heb ik ook beide UMC’s expliciet gevraagd hoeveel Ok-assistenten zij sinds 2000 jaarlijks hebben opgeleid.
U had gevraagd naar een reactie van mij, de Staatssecretaris van Justitie en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gelet op termijn waarin gevraagd te reageren, was afstemming echter niet te realiseren. Ik meen er echter goed aan te doen u toch met deze brief te informeren.


Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink