IMF: Steun voor Nederlandse crisisaanpak
Volgens het Internationaal Monetair Fonds heeft de financiële turbulentie de open Nederlandse economie met zijn omvangrijke financiële sector relatief hard geraakt. Het IMF steunt de Nederlandse crisisaanpak tot dusver en wijst op de noodzaak de steun aan de financiële sector zo snel als verantwoord mogelijk af te bouwen.
Het IMF geeft aan dat het ingrijpen van de overheid de klap voor de economie gedempt heeft. Onder andere door de stimulerende maatregelen van de overheid in 2009 en 2010 verwacht het IMF dat de economie vanaf 2010 weer voorzichtig groeit. Als de economie voldoende aantrekt kan er vanaf 2011 een begin gemaakt worden met het gezond maken van de overheidsfinanciën, ook in het licht van de vergrijzing.
Het IMF voorziet voor 2010 een licht herstel met een geraamde economische groei van ¾ procent. Het herstel is echter nog onzeker en hangt ook af van het gevoerde beleid. Het IMF wijst op het belang van gezonde overheidsfinanciën op (middel)lange termijn en geeft aan dat de opgave om deze weer gezond te maken door de crisis groter is geworden. Het IMF noemt in dit kader een verlaging van de uitgaven, een verbreding van de grondslag van belastinginkomsten en hervormingen in de pensioen- en zorgsector. Het kabinet heeft hier al een start mee gemaakt in het aanvullende beleidsakkoord dit voorjaar. Met de brede heroverwegingen worden verdere stappen voorbereid voor 2011 en later. Het IMF spreekt zijn waardering uit over deze inspanningen om het toekomstig begrotingstekort terug te dringen. Aan de aanbeveling hervormingen door te voeren in het stelsel van oudedagsvoorziening wordt door dit kabinet al tegemoet gekomen door de aangekondigde omvorming van de AOW.
Het IMF wijst op de noodzaak alert te blijven op ontwikkelingen in de financiële sector, waarbij bankbalansen moeten worden opgeschoond en de kapitaalbuffers moeten worden versterkt, door private financiering. Daarnaast wijst het IMF op de noodzaak de steun aan de financiële sector zo snel als verantwoord mogelijk af te bouwen. Het kabinet deelt deze analyse en inmiddels lijkt in Nederland de weg naar normalisering van de verhoudingen tussen financiële sector en overheid reeds ingezet door de aangekondigde aflossingen van verleende overheidssteun. Het IMF stelt dat het toezicht een bijdrage kan leveren aan de gezondmaking van de financiële sector, ondermeer door het verhogen van minimale kapitaalbuffers voor banken, de versterking van grensoverschrijdend toezicht en een verantwoord beloningsbeleid. In dit kader verwelkomt het IMF ook de door de sector opgestelde Code Banken. Het kabinet is nationaal en internationaal bezig om de voorwaarden te scheppen voor een blijvend gezond financiële sector.
Het IMF zorgt voor de stabiliteit van het internationale monetaire systeem. Om de stabiliteit te handhaven houdt het IMF jaarlijks zogenaamde artikel IV-consultaties. Tijdens deze consultaties wordt het financieel-economische beleid van een land onder de loep genomen. Van 22 oktober tot en met 2 november is Nederland bezocht door een IMF-delegatie. Dit heeft geleid tot voorlopige conclusies waarin een oordeel wordt gegeven over het beleid van ons land. Op basis van het werkbezoek zal het IMF een landenrapport over Nederland opstellen dat begin volgend jaar beschikbaar is via de IMF-website.