Voorrang op het net voor duurzame elektriciteit

Duurzame elektriciteit krijgt voorrang op het transportnet als er schaarste is aan transportcapaciteit.

Duurzame elektriciteit krijgt voorrang op het transportnet als er schaarste is aan transportcapaciteit. Minister Maria van der Hoeven stelt in een brief aan de Tweede Kamer een systeem voor waarbij producenten van duurzame elektriciteit voorrang krijgen op het net zonder dat zij de kosten van congestie dragen. Groene stroom betaalt dus niet voor zijn eigen voorrang. De kosten van het systeem van het zogeheten congestiemanagement komen terecht bij grijze producenten in het congestiegebied. De voorrang voor duurzaam is al vastgelegd in een wetsvoorstel dat bij de Tweede Kamer voorligt. In haar Kamerbrief licht de minister nu toe hoe zij dit verder wil gaan uitwerken. Uitgangspunt daarbij is dat duurzame energie altijd getransporteerd wordt over het net, ook als er een tekort is aan fysieke transportcapaciteit. Daarvoor is een systeem van congestiemanagement nodig.

Zonder congestiemanagement zou de veiligheid van het net en daarmee de voorzieningszekerheid in gevaar komen. Congestiemanagement dient ter overbrugging van het tijdsverschil tussen realisatie van nieuwe productiecentrales en het tot stand komen van de daarvoor benodigde netverzwaring. Een goed werkend systeem van congestiemanagement draagt er toe bij dat de bouw van nieuw en duurzaam productievermogen niet wordt gefrustreerd door een tekort aan transportcapaciteit.

Voordeel van het nieuwe systeem is dat nieuwe toetreders niet langer hoeven te wachten op een aansluiting en dus eerder toegang krijgen tot de markt. ECN raamt de baten hiervan voor Nederland op 450 tot 750 miljoen euro, deels voor de afnemers en deels voor de producenten. Deze baten komen tot uiting in het eerder terugverdienen van de investering door producenten en lagere prijzen voor de eindverbruikers. De kosten van het managen van de congestie worden geraamd op 30 tot 47 miljoen euro per jaar. Minister Van der Hoeven concludeert in haar brief aan de Tweede Kamer dat de doelstellingen van een efficiënt, duurzaam en betaalbaar energienet met haar voorstellen het meest tot hun recht komen. Het systeem biedt kansen voor de (duurzame) energieproducent en heeft voordelen voor de eindgebruiker.