Reorganisatie Douane
Door de ontwikkelingen om ons heen, is een nieuwe kijk op het douanewerk nodig. Vanuit de Europese Unie is gevraagd om een betere controle van de buitengrenzen op het terrein van veiligheid. Deze ontwikkelingen zullen echter niet ten koste gaan van de dienstverlening van de Douane in het binnenland aan het bedrijfsleven.
Waarom reorganiseren?
Door de ontwikkelingen om ons heen, is een nieuwe kijk op ons douanewerk nodig. Vanuit de Europese Unie is gevraagd om een betere controle van de buitengrenzen op het terrein van veiligheid. Tegelijkertijd nemen de internationale goederenstromen toe en heeft het bedrijfsleven behoefte aan snelheid in de logistieke processen. Dit doen we door het douanetoezicht aan de buitengrens te concentreren maar ook door te investeren in nieuwe technieken. Maar er wordt ook verwacht dat we geen belemmering vormen voor het handelsverkeer.
Douanetoezicht
Om aan beide verwachtingen te voldoen moet het douanetoezicht op de buitengrensoverschrijdende goederenstromen worden verscherpt en versterkt. Daarnaast is de invoering van de AEO-status (Authorised Economic Operator) voor de Douane een belangrijke stap in de verdere samenwerking met het bedrijfsleven. Het past in het streven om het toezicht te 'horizontaliseren'. Hiermee wordt bedoeld dat de Douane voor haar toezicht gebruik maakt van de waarborgen die het bedrijfsleven zelf al biedt voor veilige en integere buitengrensoverschrijdende goederenstromen. Zo kunnen we naast het bestaande verticale toezicht - de Douane controleert aangiften, goederenzendingen en administraties - , het hoofd bieden aan de toenemende goederenstromen.
Verder wil de Europese Commissie een sterke Europese economie en goede werking van de interne markt. Daarom hecht de Europese Commissie aan eenvoudige en papierloze procedures voor bedrijfsleven en Douane. Dit betekent elektronisch berichtenverkeer en een eenvoudiger documentenstelsel, wat onder andere vorm krijgt in het eCustomsprogramma. Dit past ook bij het uitgangspunt van onze overheid om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven te verminderen.
Wat verandert er?
In het verander- en reorganisatietraject staan drie elementen centraal: vermindering administratieve lasten om logistiek oponthoud voor bedrijfsleven te verlagen, vernieuwing in de douaneprocessen, en verbetering van de effectiviteit en efficiency van de Douane als organisatie. Deze drie elementen hangen sterk met elkaar samen. Door de beweging te maken van gezond wantrouwen naar georganiseerd vertrouwen, komt de weg vrij voor ontwikkelingen zoals horizontaal toezicht. Het douanewerk krijgt daardoor een ander karakter. De douaneprocessen veranderen méé: vernieuwing. Door te reorganiseren wordt daarbij een efficiencyslag gemaakt: verbetering. Verandering en reorganisatie, vernieuwing en verbetering kunnen niet los van elkaar worden gezien.
Ander toezicht
We gaan van gezond wantrouwen naar georganiseerd vertrouwen. Dit betekent dat we het vertrouwen dat we stellen in bedrijven onderbouwen. Maar het betekent ook samenwerking met het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven is daarom betrokken bij zowel de implementatie van de AEO-statusverlening als bij de ontwikkeling van horizontaal toezicht. Het einddoel is horizontaal toezicht binnen de ketens van leveranciers en toeleveranciers. Daarmee bedoelen we dat we voor ons toezicht zo maximaal mogelijk bouwen op de economische en maatschappelijke waarborgen die een bedrijf zelf treft om de hele logistieke keten veilig en integer te maken. Bedrijven doen namelijk al veel aan veiligheid en kwaliteit, vanaf de productie van grondstoffen tot het moment dat de eindproducten in de winkel liggen. Een vooraf aantoonbaar veilige keten of goederenstroom, hoeven wij als Douane minder fysiek te controleren. We spreken dan ook wel over de gecertificeerde goederenstroom.
Controle op de niet-gecertificeerde stroom
Wanneer we bij de niet-gecertificeerde goederenstroom risico's lopen, vloeien daar meteen toezichtshandelingen uit voort. Dat kunnen fysieke maar ook administratieve controles zijn. De aanpak van de niet-gecertificeerde stroom blijft in de kern gelijk aan de huidige werkwijze. Wel wordt het toezicht op deze goederenstroom geïntensiveerd. Ook worden er nieuwe technologische hulpmiddelen ingezet.
Het personeelsbeleid bij de reorganisatie
Op de reorganisatie van de Douane is het Sociaal Flankerend Beleid sector Rijk van toepassing. Dit sociaal beleid voorziet in maatregelen in de sfeer van opleidingen en loopbaanbegeleiding. Aanvullend bestaat de afspraak dat overtollige medewerkers aan het werk kunnen bij de Belastingdienst in de regio. Wanneer medewerkers daadwerkelijk een andere functie zullen krijgen en wanneer kantoren gesloten zullen worden is op dit moment nog niet aan te geven.