Antwoorden op kamervragen van Gillárd over onderzoek naar baby's die geboren worden na abortussen
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
PG-U-2958080
Geachte voorzitter,
Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Gill'ard (PvdA) over onderzoek naar baby’s die geboren worden na abortussen (2009Z16843).
Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
mw. dr. J. Bussemaker
Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Gill'ard over onderzoek naar baby’s die geboren worden na abortussen.
(2009Z16843)
1
Bent u bekend met de berichten “Abortus gevaarlijk bij volgende baby” 1) en “Abortus brengt baby’s in toekomst in gevaar”? 2)
1
Ja.
2
Bent u bekend met dit onderzoek van dr. Prakesh Shah van het Mount Sinai Hospital in Toronto? Zo ja, wat is uw oordeel over dit onderzoek?
2
Uit het commentaar wat op het onderzoek gegeven is door drie andere wetenschappers valt op te maken dat de informatie uit het onderzoek van belang wordt geacht, maar dat de onderzoeksresultaten twijfelachtig gevonden worden vanwege de gebruikte methode. De onderzoeker dr. Prakesh Shah geeft ook zelf aan dat vervolgonderzoek noodzakelijk is om de oorzaken van de uitkomsten van het onderzoek te kunnen staven. Zie ook uw vraag 7.
3
Heeft u het vermoeden dat dit onderzoek gekleurd is door verouderde abortusmethodes in, met name, derdewereldlanden? Zo ja, bent u van mening dat westerse landen een plicht hebben om artsen en (zwangere) vrouwen in deze landen bij te staan, voor te lichten en van goede medische middelen te voorzien? Kunt u uw antwoord toelichten?
3
Het is bekend dat in het onderzoek resultaten zijn meegenomen van onderzoeken in Derde Wereldlanden en ook resultaten van onderzoeken uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Het is niet ondenkbaar dat die resultaten door verouderde methoden en slechte hygiëne een negatieve invloed hebben op de uitkomsten. Om te kunnen beoordelen of de resultaten gekleurd zijn, is echter meer informatie nodig en die informatie is nu niet beschikbaar. Zie ook mijn antwoord op vraag 2.
De ondersteuning door Nederland aan derdewereldlanden wordt gegeven door ontwikkelingssamenwerking waarbinnen veel aandacht is voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Dit is inclusief aandacht voor veilige abortushulpverlening, programma’s voor gezinsplanning, voorbehoedmiddelen en seksuele voorlichting voor jongeren, en training van staf om seksuele en reproductieve gezondheidsprogramma’s goed te kunnen uitvoeren.
4
Bent u van mening dat de risico's van een laag geboortegewicht en vroeggeboorte die in het krantenartikel zijn toegeschreven aan abortus geen oorzakelijk verband hiermee hebben maar eerder te maken hebben met de sociaaleconomische levensomstandigheden van de vrouw zoals lage sociaaleconomische klasse, de jonge leeftijd, etc.?
4
Er zijn meerdere studies gedaan naar mogelijke oorzaken van een laag geboortegewicht. Hieruit blijkt dat sociaaleconomische klasse, maar ook biologische factoren een rol spelen bij een verhoogde kans op een laag geboortegewicht en vroeggeboorten. Of ook een eerdere abortus een oorzakelijk verband heeft met geboortegewicht zal pas blijken als de onderzoekers de tot nu gepubliceerde resultaten aan nadere interpretatie onderwerpen. Ik verwijs u verder naar mijn antwoord op vraag 2.
5
Bent u van mening dat deze ongenuanceerde berichtgevingen onnodige angst voor een abortusbehandeling kunnen veroorzaken bij vrouwen in de noodsituatie van een ongewenste zwangerschap? Zo ja, wat kunt u doen om deze onnodige angst weg te halen en te garanderen dat in Nederland de abortusbehandeling op verantwoorde en zorgvuldige wijze wordt uitgevoerd?
5
In de berichtgeving wordt gemeld dat de onderzoeksresultaten nog nader moeten worden geïnterpreteerd. Er wordt slechts melding gemaakt van eerste bevindingen. Over de abortushulpverlening in Nederland kan ik zeggen dat deze met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is omgeven. Juist doordat wij gespecialiseerde klinieken hebben, kunnen wij in Nederland abortushulpverlening bieden van een medisch hoogstaand niveau.
6
Bent u van mening dat het noodzakelijk is om de huidige abortuspraktijk te herzien? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
6
Nee. De abortuspraktijk in Nederland is met zorgvuldigheidsvereisten en met goede medische en psychosociale zorg omgeven.
7
Deelt u de mening van dr. Prakesh Shah dat vervolgonderzoek nodig is om uit te vinden wat de precieze oorzaken zijn van de uitkomst van het onderzoek? Zo ja, bent u bereid een dergelijk onderzoek te initiëren en te financieren? Zo nee, waarom niet?
7
Als de onderzoeker dr. Prakesh Shah aangeeft dat vervolgonderzoek noodzakelijk is om de precieze oorzaken van de uitkomsten van zijn onderzoek te staven dan neem ik daar kennis van. Ik zie op dit moment geen aanleiding een dergelijk onderzoek zelf te initiëren.
1) Reformatorisch Dagblad, 17 september 2009
2) Nederlands Dagblad, 17 september 2009