Samenvatting persconferentie kilometerprijs
Minister Eurlings: 'Ik ben zeer verheugd dat ik u kan melden dat vandaag de ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel kilometerprijs.
Ik heb in mijn drie jaar ongeveer als minister internationaal veel beprijzingssystemen mogen zien, maar al die systemen die ik tot nu toe heb gezien hadden een gezamenlijk kenmerk: ze leverden de automobilist meer kosten op. En ik ben er trots op dat dit systeem dat niet zal doen en ik vind ook de combinatie van effecten vrij uniek dat 59% van de automobilisten minder gaat betalen, dat wij 58% minder files hebben en dat het milieu er grosso modo tussen de 15 en 20% op vooruit gaat. Ik denk dat dat echt het unieke is van de kilometerprijs.
De vaste belastingen gaan verdwijnen, dames en heren. Er gaat veel veranderen: de wegenbelasting verdwijnt, de provinciale opcenten verdwijnen en ook de aanschafbelasting op auto's de BPM zal er niet meer zijn. Daarvoor in de plaats komt het basistarief per gereden kilometer in heel Nederland: u weet het. Bovendien zal op drukke trajecten in de spits een extra toeslag gaan gelden: het spitstarief. Alle automobilisten samen gaan niet meer betalen dan onder de bestaande belastingen. Alleen zullen de lasten anders worden verdeeld. Hoe bewuster mensen rijden, hoe minder ze betalen, een systeem dat tot in de nerven een eerlijk systeem is: stop met de auto als melkkoe: houd het eerlijk.
Het wordt echt gelijk oversteken. De belastingopbrengsten voor en na invoering blijven gelijk. Automobilisten gaan samen niet meer betalen dan nu. Tweede uitgangspunt: de meeste huishoudens gaan er echt op vooruit. Maar ook ondernemers hebben per saldo baat bij het nieuwe stelsel.
Wat ook bij dat eerlijkheidsprincipe hoort is dat het vandaag is vastgepind dat alle inkomsten uit de kilometerprijs in het infrafonds zullen vloeien bestemd voor het aanleggen van infrastructuur. En uit die kilometerprijs worden dus ook dadelijk de investeringen betaald.
Wat zijn nu de effecten: de effecten op files en het milieu? Het moet anders beste mensen en het zal anders, want wij kunnen ons de kosten van die grote files niet meer permitteren.
Wij werken geconcentreerd in verschillende richtingen. De prijzen sneller benutten en ook sneller bouwen. Het is en, en, en. Vandaar dat op tal van plekken de schop de grond in zal gaan om nieuwe rijstroken aan te leggen. De files worden niet langer, de files worden korter, we drukken ze terug, juist omdat we het bouwen combineren met beprijzen en benutten.
De invoering van de kilometerprijs leidt tot grote milieuwinst: Minder files, een schoner milieu. Het lijkt onmogelijk, maar het is werkelijk waar. Milieuwinst omdat mensen enerzijds minder gaan rijden en anderzijds met schonere, nieuwere auto's gaan rijden.
Wat is nu de gemiddelde tarifering bij de start van de invoering? Het gemiddelde starttarief als wij beginnen, in het eerste jaar, de eerste auto's die het kastje krijgen is drie cent per kilometer. Het gemiddelde eindtarief is zes komma zeven cent, omdat wij 100% van de belastingen afbouwen, alle andere belastingen zijn weg. Daar staat dan tegenover dat je voor het spitstarief zeker niet meer die 11 cent nodig hebt waar vroeger sprake van was, dat zal aanmerkelijk lager worden, maar het gaat er om dat wij er hetzelfde effect mee bereiken. Daar gaat het om.
Met dit wetsvoorstel geven we een antwoord op een breed gedragen vraag vanuit de samenleving: de ANWB, het FNV, VNO/NCW, MKB Nederland, Bovag, Natuur en Milieu, Transport en Logistiek Nederland. Maatschappelijk draagvlak is de kern om dit project tot een succes te maken. Daarin hebben wij intensief geinvesteerd en daarin blijven wij ook richting de verdere uitwerking van de plannen nader investeren. Wij blijven samen optrekken met dit brede draagvlak in Nederland.'