Nederland en België gaan fiscale informatie uitwisselen
Op 23 juni tekenden staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën en de Belgische staatssecretaris van Financiën Bernard Clerfayt een protocol bij het belastingverdrag met België. In het protocol staan afspraken over het uitwisselen van informatie.
"Als je ziet hoeveel landen de laatste maanden bereid zijn afspraken vast te leggen over informatieuitwisseling, dan komt het einde van het bankgeheim zoals we dat zo lang hebben gekend nu echt dichtbij", aldus De Jager. Nederland is het eerste Europese land waarmee België een dergelijk verdrag sluit.
De overeenkomst werd getekend in Berlijn, aansluitend op de ministeriële top van OESO-landen over transparantie en informatieuitwisseling. Op de top heeft staatssecretaris De Jager zich wederom sterk gemaakt voor het mondiale belang van transparantie en informatieuitwisseling. De Jager: "Het doet me deugd dat veel landen hun best doen om van de 'grijze' OESO-lijst af te komen. Volledige transparantie en automatische gegevensuitwisseling is naar mijn mening de volgende stap. Maar het is belangrijk om de oude 'belastingparadijzen' die zich nu committeren aan de OESO-standaarden, de kans te geven zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Uiteraard zullen we nauw blijven monitoren of zij zich aan de gemaakte afspraken houden.”
Het protocol met België regelt afspraken over de uitwisseling van informatie in belastingzaken. België beroept zich niet langer op het bankgeheim. In het protocol is vastgelegd dat automatische uitwisseling van bankgegevens mogelijk is per 1 januari 2010 en dat uitwisseling van bankgegevens op verzoek reeds mogelijk is met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2008. Dankzij het zeer uitgebreide Nederlandse verdragennetwerk kon de Belastingdienst reeds van veel landen fiscale informatie ontvangen.
Staatssecretaris De Jager heeft constant druk uitgeoefend in verschillende internationale verbanden (G20, OESO, EU) voor nog meer internationale transparantie en gegevensuitwisseling. De Jager sloot eerder al verdragen met Luxemburg, Bermuda, Guernsey en Jersey en verwacht binnenkort meer overeenkomsten te kunnen tekenen. Er wordt onderhandeld met onder andere Zwitserland, Oostenrijk, de Britse Maagdeneilanden en de Cayman Eilanden.