Actieplan tegen gevolgen bevolkingskrimp

Rijk, provincies en gemeenten gaan met een gezamenlijk actieplan de leefbaarheid verbeteren in gebieden waar de bevolking daalt. Het Rijk ondersteunt verbeteringen op woongebied met 31 miljoen euro. Dat staat in het Interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling.

De komende dertig jaar krimpt de bevolking in een kwart van de Nederlandse gemeenten, soms meer dan 5%. Volgens het kabinet kunnen de meeste gemeenten de gevolgen hiervan voor wonen, onderwijs en ruimte goed opvangen. Zij moeten er dan wel op tijd op inspelen.

Het plan is vooral gericht op Parkstad-Limburg, Noordoost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen. In in deze regio's krimpt de bevolking aanzienlijk. Voorkomen moet worden dat dit leidt tot leegstand en verloedering. Bij wijze van experiment gaat het kabinet een aantal krimpgemeenten tijdelijk een hogere uitkering uit het Gemeentefonds geven. De verdiencapaciteit van gemeenten gaat vanaf 2015 ook een rol spelen bij de verdeling van het geld voor stedelijke vernieuwing.

Wonen

Het Rijk trekt verder 31 miljoen euro uit om de krimpregio’s Parkstad Limburg en Noordoost-Groningen (Eemsdelta) te helpen op woongebied. Deze regio’s hebben, naast bevolkingsdaling, te maken met huishoudensdaling. Er komen o.a. experimenten om ervaring op te doen met de gevolgen van onder meer sloop, het wegwerken van juridische hindernissen en de aanpak van particulier bezit.

Onderwijs

In de drie krimpregio's daalt het aantal leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs naar verwachting met maximaal 50%. Regio, gemeenten en schoolbesturen geven in actieplannen aan hoe zij goed en bereikbaar onderwijs garanderen. Er komen ook extra inspanningen om arbeidsmarkt en zorg beter te laten aansluiten. De werkloosheid is in krimpgebieden relatief hoog, terwijl door vergrijzing meer behoefte is aan zorg.