Doorstroom Defensievrouwen door Actieplan Gender
Er zijn goede stappen gezet in het plaatsen van vrouwen op sleutelposities en het creëren van rolmodellen binnen Defensie. Dat schrijft staatssecretaris De Vries vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij rapporteert over het Genderbeleid 2006 – 2008.
Als voorbeeld noemt De Vries de aanstelling van 2 vrouwelijke generaals, 1 vrouwelijke commandant van een fregat en 1 van een bataljon.
Het Actieplan Gender en het project Genderforce (2005-2007) hebben ervoor gezorgd dat het onderwerp gender (diversiteit) binnen de hele Defensieorganisatie veel aandacht heeft gekregen en inmiddels structureel is ingebed in de organisatie.
Doorstroom
Het aandeel burgervrouwen in de organisatie is toegenomen met 2% en het percentage militairen is gelijk gebleven sinds de laatste rapportage uit 2006. Net als in burgermaatschappij blijven de technische en fysiek zware functies de knelpunten.
Het aandeel vrouwen in managementfuncties is toegenomen. Dankzij mentorprojecten is er nu meer doorstroom van burgervrouwen in schaal 10 en 11. Ook is er geïnvesteerd in meer vrouwelijke rolmodellen en burgervrouwen vanaf schaal 13.
Daarnaast ambieert Defensie om in 2012 minimaal 2 vrouwen per keer tot de Hogere Defensie Vorming toe te laten, die uiteindelijk doorstromen naar generaalsposities.
Arbeid en zorg
De ambitie in 2006 was dat acties voor het verbeteren van de combinatie arbeid en zorg aantoonbaar moesten leiden tot behoud van vrouwelijke militairen. Daarin is inmiddels grote vooruitgang geboekt.
Zo is de voorlichting over de combinatie arbeid en zorg verbeterd, arbeid en zorg nu een vast onderdeel van de functioneringsgesprekken en is er een deeltijdloket gekomen om vraag en aanbod van deeltijdfuncties te koppelen.