Wijkbezoek Arnhemse Broek: 'Werk is meer dan geld verdienen'
Minister van der Laan bezocht maandag 9 november 2009 voor het eerst een aandachtswijk voor de tweede keer. Het betrof de wijk het Arnhemse Broek.
Sinds zijn aantreden heeft hij alle wijken bezocht en ter plaatse met lokale bestuurders, professionals en bewoners gesproken. Maar nu kon hij met eigen ogen zien wat een wijk in een aantal maanden kan opbouwen als iedereen de schouders eronder zet. Maar ook, waar de samenwerking of vooruitgang nog niet zo soepel verloopt en hij - en z’n ministerie - kan inspringen.
Werkgelegenheid
Dit tweede bezoek aan de wijk stond in het teken van werkgelegenheid en betrokkenheid van buurtbewoners. In de wijk wonen veel mensen die al lange tijd en soms van generatie op generatie zonder werk zitten. Het vergt een bijzondere aanpak om dat tij te keren. Zo was de minister onder de indruk van het instrument ‘de participatieladder’ die onder andere wordt ingezet door zogenoemde participatiecoaches. Met behulp van deze ladder en de persoonlijke aandacht van de coaches worden mensen stap voor stap geholpen in de richting van werk. Shamila, participatiecoach: "Ik help specifiek werkloze jongeren; bijvoorbeeld door eerst voor fatsoenlijke huisvesting te zorgen, of een diploma met startkwalificatie, of eventuele schulden aan te pakken. Doe je dat niet, wil je te snel, dan zitten ze zo weer zonder werk omdat met een dergelijke rugzak geen enkele baan is vol te houden."
Wijkleercentrum
Een vergelijkbaar concept zag het gezelschap dat de Minister vergezelde in het Wijkleercentrum ‘het Torentje’. Binnen dit centrum is een ruimte en een professional vrij gemaakt om met name mannen die lang zonder werk zitten weer in een werkritme te krijgen. Rob, projectleider Mediacentrum: "Niet door tegen ze aan te praten, maar door ze aan het werk te zetten. Hier moeten ze op tijd komen, met collega’s afspraken maken en Nederlands praten. Eerste belangrijke stappen op weg naar vast werk. En dat is een belangrijke voorwaarde voor echt gelukkig zijn. Werk is meer dan geld verdienen, werk geeft je een goed gevoel over jezelf en je plaats in de maatschappij."
Ontmoeting
Het Torentje waarin het Wijkleercentrum is gevestigd is ter beschikking gesteld door Woningbouwcoöperatie Vivare. Een prachtig voorbeeld dus van hoe een Woningbouwcoöperatie mee kan helpen aan het versterken en verlevendigen van een wijk. Naast het werkgelegenheidsproject biedt het centrum namelijk ook plek aan jongeren die willen leren fotograferen, of wijkbewoners die een instrument willen leren bespelen. Een dergelijke locatie kan zo voor verschillende mensen op verschillende manieren iets waardevols betekenen. Al is het maar de ontmoeting met andere bewoners uit de stad en de wijk.