Antwoorden op kamervragen van Van Miltenburg over het bericht dat de gemeente Arnhem jaarlijks euro 55 miljoen moet bezuinigen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO/SFI-2967894

6 november 2009
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Miltenburg (VVD) over het bericht dat de gemeente Arnhem jaarlijks euro 55 miljoen moet bezuinigen. (Ingezonden 30 oktober 2009) (2009Z20087).

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker


Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Van Miltenburg over het bericht dat de gemeente Arnhem jaarlijks euro 55 miljoen moet bezuinigen. (Ingezonden 30 oktober 2009) (2009Z20087).

Vraag 1

Kent u het bericht “Arnhem moet jaarlijks 55 miljoen bezuinigen” 1) en het persbericht van de gemeente Arnhem “Gemeente zoekt bezuinigingen om begroting vanaf 2011 sluitend te houden” 2)?

Van het bericht en het persbericht heb ik kennis genomen naar aanleiding van uw vragen.

Vraag 2

Is het u bekend dat de gemeente Arnhem in deze berichten anticipeert op de aankondiging vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat als gevolg van de crisis de gemeente rekening moet houden met een fors lagere uitkering vanuit het gemeentefonds vanaf 2011, van in totaal 3 miljard euro? Herinnert u zich dat u tijdens het algemeen overleg Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) d.d. 14 oktober 2009 stelde dat gemeenten weliswaar rekening moesten houden met een korting, maar dat u de drie miljard waarover een ambtenaar in het blad Binnenlands Bestuur werd geciteerd rijkelijk hoog achtte? Worden gemeenten op dit moment onnodig ongerust gemaakt?

Uit het bericht maak ik op dat het college van Burgemeester en Wethouders in Arnhem de inkomsten en uitgaven kritisch beziet in het kader van het gemeentelijk beleid.
De bewindslieden van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Financiën dragen als gemeentefondsbeheerders de verantwoordelijkheid voor het gemeentefonds. Dat geldt dus ook voor de omvang van bezuinigingen.
Ik herinner mij dat tijdens genoemd Algemeen Overleg de uitspraak van een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besproken is. Ik heb destijds aangegeven dat ik daarvoor geen verantwoordelijkheid draag. Dat is nog steeds zo.

Vraag 3

Bent u van mening dat de Wmo onverkort door gemeenten moet kunnen worden uitgevoerd wanneer zij inderdaad te maken krijgen met een bezuiniging van 20%?

Vraag 4

In hoeverre mag de aangekondigde bezuiniging wat de regering betreft effect hebben op de uitvoering van de Wmo en ander decentraal gezondheidsbeleid als jeugdgezondheidszorg, preventiebeleid en de GGD’en?

Vraag 5

Wanneer er inderdaad 20% bezuinigd gaat worden op het gemeentefonds, krijgen gemeenten dan de vrijheid om (delen van) de Wmo niet uit te voeren?

Vraag 6

Op welke wijze gaat u de VNG, en daarmee alle gemeenten, ondersteunen in het maken van keuzes binnen de Wmo om aan de bezuinigingstaakstelling te voldoen?

Los van het antwoord op vraag 2 acht ik het bijzonder dat u uw vragen toespitst op de Wmo waarvoor ik verantwoordelijk ben. Noch in het persbericht, noch in het bericht uit de Gelderlander wordt verwezen naar de Wmo en de Wmo is slechts een relatief klein deel van het totale gemeentefonds.
Zoals ik ook tijdens genoemd Algemeen Overleg heb aangegeven dienen gemeenten hun wettelijke taken uit te oefenen zoals die zijn vervat in de Wmo. Het financieel arrangement draagt zorg voor een adequaat Wmo-budget. Kenmerk van het gemeentefonds is dat er sprake is van bestedingsvrijheid. Dat geldt voor het totale gemeentefondsbudget, dus ook voor de Wmo.

Vraag 7

Kunt u de beantwoording van deze vragen vóór de begrotingsbehandeling van VWS in week 46 aan de Kamer doen toekomen?

Antwoord 7

Ja.

1) de Gelderlander, 27 oktober 2009
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/article5720395.ece
2) Gemeente Arnhem, 28 oktober 2009
http://www.arnhem.nl/content.jsp?objectid=78400