Antwoorden op kamervragen van Timmer, Uitslag en Omzigt over een aanbod van de provincies Gelderland en Overijssel om bij te dragen aan innovatie in de zorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2964445

9 november 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Timmer (PvdA), Uitslag (CDA) en Omzigt (CDA) over een aanbod van de provincies Gelderland en Overijssel om bij te dragen aan innovatie in de zorg (ingezonden 15 oktober 2009).

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
dr. A. Klink


Vraag 1

Kent u het bericht “Overijssel teleurgesteld in minister” waarin de provincies Gelderland en Overijssel hun verbazing uitspreken over de reactie van het kabinet op een aanbod fors bij te dragen aan de kabinetsdoelstelling om innovatie in de zorg te realiseren?

Antwoord 1

Ja, ik heb hier kennis van genomen.

Vraag 2

Hoe kijkt u aan tegen investeringen van medeoverheden in innovatie in de zorg, mede in het licht van de penibele situatie van de rijksbegroting vanaf 2011? Laat u nu de mogelijkheid lopen dat twee provincies fors willen bijdragen aan de investeringen in innovatie in de zorg?

Antwoord 2

Innovatie in de zorg is een gezamenlijke opgave van overheid en maatschappij. Middels de visie van het Zorginnovatieplatform (ZIP) *1) heb ik ook aangegeven zoveel mogelijk partijen te willen aanjagen, te verbinden en te mobiliseren om bij te dragen aan de maatschappelijke uitdagingen in de zorg. Ik hoop dat de mede-overheden hier ook aan willen bijdragen.
Ik was op de hoogte dat de provincies Overijssel en Gelderland graag aan de slag willen met innovatie in de zorg, vooral in het kader van de Maatschappelijke Innovatie Agenda Gezondheidszorg (MIA-G). Hierover hebben ze mij op 19 mei van dit jaar ook een brief gestuurd. Bovendien ben ik vorig jaar in de provincie Gelderland geweest om over de mogelijkheden voor samenwerking binnen de MIA-G te praten.
Van de bedragen die in het nieuwsbericht staan vermeld was ik niet op de hoogte. Het is goed om te horen dat de provincies plannen hebben om 15 miljoen per jaar te investeren in zorginnovatie.

Vraag 3

Deelt u de mening dat juist netwerken van bedrijven, kennisinstellingen, zorg-verzekeraars en overheden in de regio als geen ander in staat zijn om met elkaar de innovatie in de zorg tot stand te brengen?

Antwoord 3

Ja. In de visie van het ZIP is dit ook expliciet beschreven. Ik wil graag zoveel mogelijk de bestaande netwerken benutten om de doelstellingen op het gebied van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg te realiseren. Juist omdat deze partijen dicht bij de partijen staan die aan het innoveren zijn.

Vraag 4

Bent u bereid om met medeoverheden, de provincies Gelderland en Overijssel, in overleg te gaan om te verkennen of de gezamenlijke financiële en beleidsmatige inspanningen gebundeld kunnen worden ingezet en hoe kan worden voorkomen dat de Haagse regelgeving belemmerend werkt?

Antwoord 4

Ik ben zeker bereid om in gesprek te gaan met de provincies Overijssel en Gelderland over deze kwestie.

Vraag 5

Kunt u uiteenzetten hoe deze berichtgeving zich verhoudt tot de aangenomen motie Omzigt c.s. die vraagt om regelluwe kansen zones, om innovatie in de zorg niet te belemmeren? Bent u bereid zo’n zone op te zetten in de provincies Gelderland en Overijssel?

Antwoord 5

Ik heb op 18 juli 2007 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ik een reactie geef op de motie Omzigt c.s. van maart 2006 *2). Hierin heb ik de huidige mogelijkheden aangegeven binnen de WMG en WTZi voor innovatie. Ik ben nog steeds geen voorstander van een regelvrije zone.

Indien de regelgeving daadwerkelijk de belemmering is voor innovatie wil ik hier wel aanspreekbaar op zijn. Samen met het ZIP wil ik mij in dat soort gevallen inzetten om met betrokken partijen naar oplossingen te zoeken en zo ruimte te maken voor baanbrekende experimenten. In oktober 2008 heb ik de regio Twente tot experimenteerregio benoemd. Deze regio wordt uitgedaagd om de ruimte binnen het systeem optimaal te benutten.

*1) Op 19 augustus 2009 heb ik de Tweede Kamer de visie van het Zorginnovatieplatform (ZIP) toegestuurd als bijlage bij de brief over stand van zaken innovatiebeleid.
*2) Kenmerk MC-2759750