Rol wijkverpleegkundige draagt bij aan leefbaarheid aandachtswijken
Wijkverpleegkundigen krijgen een formele rol bij het verbeteren van de leefbaarheid in aandachtswijken. Dit schrijven staatssecretaris Bussemaker en minister Van der Laan in een brief aan de Tweede Kamer.
Bredere toepassing van ervaringen op lokaal niveau om tot een wijkgericht zorgaanbod te komen, moet zorgen voor extra wijkverpleegkundigen en verbetering van de leefbaarheid van aandachtswijken, aldus de bewindslieden.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september 2008 werd de motie-Hamer aangenomen. Bedoeling van de motie-Hamer is dat de wijkverpleegkundige terugkomt in de wijk, te beginnen in de 40 aandachtswijken.
Staatssecretaris Bussemaker en minister van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) hebben de uitvoering van de motie-Hamer vormgegeven in het programma Zichtbare Schakel: de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt.
De wijkverpleegkundige regelt zorg op maat. Hij of zij staat dicht bij de cliënt en is herkenbaar voor cliënt en voor de overige professionals. De wijkverpleegkundige komt als enige met regelmaat bij de patiënten thuis. Samenwerking tussen de zorgaanbieders, zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers is belangrijk en kan worden geregisseerd door de wijkverpleegkundige.