Zorgen voor brandveiligheid is plicht
“Zorginstellingen moeten niet alleen aan zorgkwaliteit werken, maar ook aan brandveiligheid. Dat kost tijd, geld en inspanningen, maar dat mag geen excuus zijn om het niet te doen.” Dat zei staatssecretaris Bussemaker in Utrecht tijdens de opening van de Beurs Brandveiligheid in de Zorg.
Dames en heren,
Ik ben blij met deze grote opkomst voor deze tweedaagse beurs. Dat geeft aan dat brandveiligheid leeft onder zorginstellingen.
Mijn motto is: een goede zorginstelling is een veilige zorginstelling.
Jammer genoeg dachten aan het begin van het actieprogramma niet alle zorginstellingen er zo over. Uit onderzoek bleek dat een kwart van de onderzochte instellingen niet voldeed aan de verplichte Risico Inventarisatie & Evaluatie op grond van de Arbowet.
Ook was bij veel zorginstellingen de bedrijfshulpverlening niet op orde. Dit betekent dat het personeel niet weet hoe te handelen bij brand en dat er niet voldoende bedrijfshulpverleners zijn. En het betekent ook, dat de ontruimingsplannen niet up to date zijn en niet in de praktijk zijn getest tijdens oefeningen.
Om daar verandering in te brengen heb ik, samen met de ministeries van WWI en BZK, het actieprogramma Brandveiligheid in de zorg opgezet.
Nu zijn we meer dan 3 jaar verder en ik hoop dat u inmiddels allemaal al aan de slag bent gegaan om uw instelling zo optimaal mogelijk brandveilig te maken. Hoe u dat kunt doen heeft u al kunnen horen op de vijf voorlichtingsbijeenkomsten die in het land zijn gehouden.
Maar mocht dat om de een of andere reden toch nog niet gebeurd zijn, dan reken ik er op dat u – geïnspireerd door deze beurs – er morgen onmiddellijk mee start.
Graag wil ik u nogmaals van het belang van brandveiligheid doordringen. Want dat belang is er, ook al is brand in een zorginstelling een zeldzaamheid. En een brand in een zorginstelling met slachtoffers komt gelukkig in Nederland maar zeer zelden voor.
Maar dat betekent niet dat we niet waakzaam hoeven te zijn. Elke brand is er één te veel. Een brand meemaken is altijd een ramp. Mensen die een brand meemaken lopen immers psychische en emotionele schade op, ook al raken ze niet gewond.
Zorginstellingen moeten, kortom, niet alleen aan zorgkwaliteit werken, maar ook
aan brandveiligheid. En natuurlijk kost dat tijd, geld en inspanningen, maar dat mag geen excuus zijn om het niet te doen.
Deze beurs moet u daarin ondersteunen.
Deze beurs is bedoeld om u enerzijds nogmaals bewust te maken van de noodzaak van brandveiligheid en anderzijds om u materiaal aan te bieden dat u kunt gebruiken in uw instelling. Zodat u meteen aan de slag kunt.
Hier kunt u verschillende aspecten van brandveiligheid zien, ervaren, leren en bediscussiëren.
Bedrijven en organisaties uit diverse sectoren zullen vertellen, laten zien en laten ervaren wat er allemaal bij brandveiligheid komt kijken en vooral hoe de deelnemers zelf aan de slag kunnen gaan binnen hun organisatie.
U krijgt bovendien diverse ondersteunende materialen aangeboden: een checklist brandveiligheid in de zorg, een DVD die speciaal voor deze beurs is gemaakt en een activiteitenkalender waarmee u verder aan de slag kunt gaan.
Na afloop van de beurs ontvangt u ook een boekje met kennis en ervaringen van diverse relevante actoren: van zorgbestuurders tot informatie van cliëntenraden. Daarin vertellen de geïnterviewden hoe zij omgaan met brandveiligheid in de gezondheidszorg, waar zij op letten en hoe zij zaken oplossen. Een boek dat erom vraagt om deze ervaringen te bespreken met uw collega’s. Het is van levensbelang dat u, uw collega’s én de cliënten weten hoe zij brand kunnen voorkomen en hoe zij moeten handelen bij brand.
Dames en heren,
Ik sluit af. Nogmaals: ik hoop dat u na vandaag daadwerkelijk aan de slag gaat om van een goede zorginstelling ook een veilige zorginstelling te maken. Het onderwerp brandveiligheid mag nooit van de agenda verdwijnen.
U kunt morgen al starten met de checklist Brandveiligheid in de zorg.
Uw cliënten rekenen er op dat al het mogelijk is gedaan om brand in hun instelling te voorkomen.
Ik wens u veel succes.