Werkgevers ervaren meerwaarde van divers personeel

Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf met een gemengde etnische samenstelling van hun personeelsbestand ervaren economische meerwaarde. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO dat in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het eerst ervaringen met etnische diversiteit in het mkb in de praktijk in kaart brengt. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW heeft het rapport ‘De meerwaarde van etnische diversiteit; goed voor de business’ vandaag aangeboden aan Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland.

Klijnsma ziet een duidelijke opgaande lijn: “Het onderzoek laat zien dat het midden- en kleinbedrijf steeds meer doordrongen is van het –economische- belang van een divers personeelsbeleid. Dat is niet alleen goed voor de winstgevendheid, maar ook om bedrijven een goede afspiegeling van de samenleving zijn.’ Staatssecretaris Klijnsma roept werkgevers in het midden- en kleinbedrijf daarom op door te gaan met het aannemen van mensen met een andere etnische achtergrond.

TNO keek naar de ervaringen van twaalf MKB-bedrijven met autochtone en allochtone werknemers. De ondervraagde ondernemers vinden de verschillende culturele en etnische achtergronden gunstig voor hun bedrijf. Als voordelen geven zij onder meer aan: het beter benutten van de arbeidsmarkt, het vinden van een grotere afzetmarkt en een betere bedrijfsvoering. Dit levert de bedrijven meer winst op, groei in personeel en besparing op werving of op inzet van een uitzendbureau. Een divers samengesteld personeelsbestand kost volgens de ondernemers geen extra geld. Voorwaarde is wel dat zij een goed personeelsbeleid voor het gehele personeel voeren.

Het rapport ‘De meerwaarde van diversiteit; goed voor de business’ bevat een checklist waarmee iedere ondernemer zelf kan vaststellen wat de meerwaarde van diversiteit voor zijn bedrijf kan zijn en welke randvoorwaarden daarbij horen.

De economische meerwaarde was, veelal in het buitenland, theoretisch al eerder aangetoond in wetenschappelijke modellen en experimenten. Het ontbrak nog aan goed onderbouwde gegevens uit de praktijk van het Nederlandse bedrijfsleven.

Het Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement (Div) heeft SZW gevraagd om onderzoek mogelijk te maken. Div heeft vervolgens TNO opdracht gegeven te onderzoeken hoe diversiteit op de werkvloer een meerwaarde heeft voor bedrijven, omdat TNO op dit terrein een lange onderzoekservaring heeft.


Foto: Ward Oranje
Foto: Ward Oranje

Rapport: De meerwaarde van etnische diversiteit (pdf)