Provinciebreed actieplan krimp nodig voor Noordoost- en Oost-Groningen
De krimpproblematiek in de regio’s Noordoost- en Oost-Groningen is urgent en bijzonder en vereist een urgente en bijzondere aanpak door gemeenten, regio’s, de provincie en het Rijk. Dat stelt het Topteam Krimp (Hans Dijkstal en Jan Mans) in zijn rapportage voor Groningen ‘Krimp als structureel probleem’. Het Topteam adviseert de provincie Groningen een Provinciaal Actieplan Krimp op te stellen. Dit plan moet zich niet uitsluitend richten op de krimpregio’s, ook groeikernen en gebieden waarin de bevolking stabiliseert moeten hierin worden betrokken.
In de regio’s Noordoost-Groningen (Eemsdelta) en in Oost-Groningen wordt tussen 2008 en 2025 een daling van de totale bevolking voorzien van respectievelijk 16 en 9 procent, en een huishoudensdaling van respectievelijk 13 en 3 procent. Zonder actief beleid zal de provincie in toenemende mate te maken krijgen met leegstand en waardedaling van onroerend goed, verloedering en sociale segregatie. Ook komt de kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van voorzieningen als onderwijs en zorg onder druk te staan.
Regierol voor provincie Groningen
Voor de provincie Groningen ziet het Topteam een stevige regierol weggelegd. Vanuit die regierol moet de provincie bevorderen dat gemeenten anticiperen op krimp en met elkaar samenwerken. De samenhang tussen de beleidsterreinen moet versterkt. Verder is het nodig dat er een debat op gang komt over de consequenties van de daling van de bevolking en het aantal huishoudens. Ook het bedrijfsleven moet bij deze discussie worden betrokken.
Het Topteam adviseert alle betrokken organisaties de financiële gevolgen van krimp helder in beeld te brengen.
Het Topteam roept ook verschillende ministeries op maatregelen te treffen om de knelpunten in Groningen op te lossen. Het zou goed zijn als VROM/WWI een specifiek beleid voor woningcorporaties in krimpgebieden zou ontwikkelen. OCW en VWS zouden moeten onderzoeken of hun stelsels ook in krimpsituaties robuust zijn. V&W zou op haar beurt samen met de provincie Groningen kunnen bekijken welke investeringen in mobiliteit nodig zijn. Ook zou het Rijk moeten verkennen welke mogelijkheden er zijn voor extra financiële steun.
Het Topteam Krimp heeft zijn rapportage vandaag aangeboden aan de provincie Groningen. Eerder bracht het Topteam adviezen uit aan de krimpregio Parkstad Limburg en de provincie Zeeland. Het Topteam Krimp werkt in opdracht van minister Van der Laan (WWI) en staatssecretaris Bijleveld (BZK). Het advies van het Topteam wordt, net als de adviezen voor Parkstad Limburg en Zeeland, opgenomen in het interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling. Dit actieplan wordt eind november aan de Tweede Kamer aangeboden.