Orthodox-protestanten: homo zijn meer geaccepteerd
Onder orthodox-protestanten is homo zijn meer geaccepteerd, homoseksuele praxis nog niet.
Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde onderzoek van de Roosevelt Academy: Recht op Verschil? Percepties en effecten van gelijkebehandelingswetgeving onder orthodox-protestanten in Nederland.
Ruim een kwart van de 7000 respondenten uit het onderzoek geeft aan de afgelopen vijf jaar mensen met homoseksuele gevoelens meer te zijn gaan accepteren dan vroeger. Uit kwalitatieve interviews blijkt dat hier een verband ligt met het regeringsbeleid, en bijvoorbeeld de steun aan organisaties als de homo-organisatie RefoAnders. Zo geeft 52 % van de respondenten aan dat er in hun omgeving "een beetje" meer acceptatie is van homoseksualiteit, en 11 % ziet dit zelfs "heel sterk". 26% geeft aan zelf de afgelopen jaren positiever te zijn gaan denken over homoseksualiteit. Wel heeft de overgrote meerderheid van de geïnterviewden moeite met de homoseksuele praxis. Een docent met homoseksuele gevoelens voor een (reformatorische) klas is prima, met uitingen daarvan hebben respondenten - op Bijbelse gronden - moeite.
Minister Plasterk: 'De afgelopen jaren zijn belangrijke stappen gezet. De ontkenningsfase is voorbij, homoseksualiteit wordt niet meer gezien als iets dat over gaat. Dat bijna een derde van de mensen in orthodox-protestantse kringen er binnen een paar jaar anders over is gaan denken, is echt groot nieuws. Het gaat namelijk om mentaliteitsverandering, iets wat in de hoofden van mensen gebeurt.'
Achtergrond
In de homo-emancipatienota 'Gewoon homo zijn' heeft het kabinet aangekondigd levensbeschouwelijke homogroepen te ondersteunen via projecten die de bespreekbaarheid van homoseksualiteit in eigen kring bevorderen. Vier projecten zijn inmiddels gehonoreerd met een subsidie van in totaal 440.000 euro. Het gaat om projecten van homogroepen met een christelijke achtergrond, van vrijzinnig tot orthodox (De Kringen, het LKP samen met CHJC en ContrariO, en RefoAnders) en een project van een homogroep met een islamitische achtergond (Nafar).
Een aantal projecten van homogroepen met een islamitische achtergrond is nog in behandeling. Daarnaast wordt de sociale acceptatie van homoseksualiteit in levensbeschouwelijke kringen bevorderd via het meerjarige project De Dialoog van het COC, Humanistisch Verbond en Yoesuf (1,3 miljoen Euro).