Persconferentie na de ministerraad van 30 oktober 2009
Viceminister-president Bos gaat in de persconferentie in op de actuele economische situatie en op een drietal besluiten van de ministerraad: de aanpak van criminele vreemdelingen, de wijziging van de politiewet en de vergoeding voor politieke ambtsdragers.
Dames en heren, goedemiddag. Gezien uw verwachtingsvolle blikken, zal ik maar met het grote nieuws beginnen. En dat is alle aanwezige bewindspersonen vandaag de minister-president niet alleen zeer gemist hebben, maar ook gefeliciteerd hebben met zijn eredoctoraat in Japan. En daarna hebben we ons ook nog beziggehouden met de reguliere agenda van ministerraad en een aantal actuele onderwerpen.
Wat betreft de actualiteit zijn we zoals altijd ook even stil blijven staan bij wat er op dit moment in de economie aan de hand is. Het is een verwarrend beeld op dit moment. Binnen Europa zien we hoopgevende signalen, bijvoorbeeld vanuit Duitsland waar de groei groter is dan verwacht, maar daar staat bijvoorbeeld tegenover dat in het VK er juist weer sprake is van krimp in tegenstelling tot de verwachting. Ook in Nederland erg tegengestelde signalen: consumentenvertrouwen een stuk slechter dan we dachten, consumentenbestedingen ook slechter dan we dachten, maar werkloosheidscijfers weer wat beter dan we dachten.
Dat bevestigt ons eigenlijk allemaal in de mening dat er geen enkele reden is om de vlag nu al uit te hangen in de zin van dat we de definitieve weg op weg naar structureel herstel hebben ingezet, maar dat het belangrijk blijft om alsnog door te gaan met stimuleringsmaatregelen en om de economie en de banenmotor op gang te blijven houden.
Wij hadden vandaag uiteraard de minister-president, de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Europese Zaken niet in ons midden, omdat ze in Brussel zijn. Minister van Ontwikkelingssamenwerking was in Egypte en mevrouw Cramer was in Barcelona bij een voorbereidingsconferentie rond de klimaattop in Kopenhagen. Naar ik begrepen heb is er nieuws over een klimaatakkoord uit Brussel, maar de details daarvan heb ik ook niet, dus die zullen vanmiddag naar ik aanneem op een andere manier nog wel bij u terecht komen. Ook minister Klink was er overigens vandaag niet aanwezig, die is ziek, maar heeft geen griep.
Ten slotte, een drietal onderwerpen die op de reguliere agenda stonden, waarvan u natuurlijk uiteraard op de hoogte wordt gebracht via persconferenties en persberichten, maar misschien aardig om ook nog heel even kort bij stil te staan.
Allereerst hebben wij vandaag het wetsvoorstel geaccordeerd waarin wordt vastgelegd dat vergoedingen voor politieke ambtsdragers alleen nog maar rechtstreeks aan de betrokkenen zelf mag worden uitbetaald. Er zal dus een einde worden gemaakt aan de her en der bestaande praktijk dat het geld wordt overgemaakt aan de politieke partijen die het dan vervolgens overmaken aan de politici. Zoals bij u bekend vinden wij dat een aantasting van de beoogde onafhankelijkheid van politici. Dat is nu in de wet vastgelegd en door de ministerraad geaccordeerd.
Tweede belangrijke onderwerp vandaag op de agenda waren de voorstellen van collega's Hirsch Ballin en Albayrak om het beleid rondom vreemdelingen die een misdrijf plegen en die dientengevolge uitgezet zouden moeten worden te verscherpen. Zij zullen daar vanmiddag zelf nog een persconferentie over geven.
En ten slotte is het misschien goed om de aandacht te vestigen op het feit dat we vorig jaar reeds een discussie met elkaar hebben gevoerd over veranderingen in de politieorganisatie in Nederland, met name met het oog op meer doelmatigheid door alle verschillende regionale korpsen beter samen te laten werken, maar tegelijkertijd ook te kunnen zorgen voor een betere nationale coördinatie en aansturing waar nodig en de wijzigingen in de Politiewet die daar toe zullen moeten leiden, zijn vandaag ook geaccordeerd door het kabinet. En daar wilde ik het qua inleiding bij laten.