Speurhond Kassa draagt steentje bij aan misdaadbestrijding
Speurhond Kassa van het politiekorps Amsterdam Amstelland draagt dagelijks zijn steentje bij aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad in Nederland. De twee jaar oude Duitse herder is een van de vier speurhonden in Nederland, die papiergeld kunnen opsporen. Kassa wordt ingezet bij huiszoekingen en heeft sinds juni 2009 al zo’n 45.000 euro opgespoord; geld dat de criminelen niet meer kunnen gebruiken voor nieuwe criminele activiteiten.
Kassa liet zien hoe hij het geld opspoort, dat soms op de meest vreemde plaatsen is verstopt. Het afnemen van geld van criminelen past precies in de strategie die het ministerie van Justitie hanteert om de georganiseerde misdaad te bestrijden, aldus minister Hirsch Ballin. Justitie wil niet alleen dat de criminelen worden opgepakt, maar ook dat voorkomen wordt dat andere hun criminele activiteiten gewoon voortzetten als zij in de cel zitten. Onder meer hun (verstopte) criminele vermogen wordt getraceerd en ontnomen. "Niet alleen de spelers worden gepakt, ook het spel moet uit zijn", aldus Hirsch Ballin. Om die reden heeft het ministerie 25.000 euro bijgedragen aan de opleiding en accommodatie van speurhond Kassa.
Het huidige kabinet heeft extra geld en mankracht in de bestrijding van georganiseerde misdaad gestoken. Mede door deze versterking zijn er door het Landelijk Parket in zowel 2007 als 2008 meer dan 200 projectmatige onderzoeken gestart naar georganiseerde criminaliteit. Bij de regioparketten werden in 2008 173 van dit soort onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit uitgevoerd. Dat is een kwart meer dan in 2007. Het gaat dan om onderzoeken naar harddrugs, mensenhandel en mensensmokkel, vuurwapens, ideologisch gemotiveerde misdaad en witwassen.
In 2009 heeft het Bureau Ontnemingen van het Openbaar Ministerie ruim 23 euro miljoen euro geïnd, terwijl dit in 2004 nog 11 miljoen euro was. Justitie wil dat in de toekomst meer geld wordt ontnomen van criminelen door in een zo vroeg mogelijke fase leggen van beslag.
Een aansprekend voorbeeld is de zogenaamde Cabrio-methode of Patseraanpak in Amsterdam. Dit is een instrument om criminaliteit, overlast en verloedering in woonwijken tegen te gaan, waarmee Justitie en politie patsers treft, die opzichtig pronken met bezit dat verkregen is uit crimineel vermogen. Vanaf de tweede helft 2008 is de aanpak geïntensiveerd, wat in Amsterdam heeft geleid tot 15 veroordelingen in één jaar tijd en tot 30 nieuwe zaken die nog in onderzoek zijn. Er werden goederen en geld ter waarde van ruim tien miljoen euro in beslag genomen.