Minister Plasterk bezichtigt oerhollandse windmolen in Japan
Minister Plasterk heeft op de laatste dag van zijn bezoek aan Japan een aardbevingbestendige maar tegelijkertijd oerhollandse windmolen bezocht, de molen De Liefde.
Tot zijn grote spijt kon molenaar Otani de wieken niet laten draaien. Een dag eerder was er een tyfoon langs Japan geraasd, die nog te harde windstoten gaf om de molen veilig in werking te kunnen stellen. Plasterk liet er zijn enthousiasme niet door temperen: ,,Wat de theeceremonie is voor Japan is het draaien van molens voor Nederland'', aldus Plasterk tijdens een rondleiding door de molen. ,,Een eeuwenoud ceremonieel, verbonden met de geschiedenis van het land, en tegelijk van groot belang voor de toekomst. Wij mogen in Nederland net zo trots zijn op onze molens en molenaars als de Japanners op hun tempels en hun theemeesters.''
De molen symboliseert de band tussen de stad Sakura en Nederland, die begon in 1843 toen het Dutch Studies centrum er werd opgericht. Het landschap rond de molen is een bijzondere mix van Japanse en Nederlandse invloeden: met op de achtergrond de berg Fuji staat de molen temidden van rijstvelden, die elk voorjaar worden omgetoverd tot kleurrijke tulpenvelden. In het grachtje om de molen zwemmen koikarpers onder de ophaalbruggen.
De molen van het type grondzeiler is compleet maalvaardig en heeft een 'vlucht' van 27,5 meter. De romp is gemaakt van beton, om de aardbevingen in Japan te kunnen weerstaan. Plasterk is met het Innovatieplatform op reis in Japan. De reis staat in het teken van innovatie, investeringen en intensivering van de relaties, maar heeft ook een culturele component. Met Japan viert Nederland dit jaar het bestaan van 400 jaar handelsbetrekkingen.