Plasterk bezoekt bakermat Nederlands-Japanse betrekkingen

Met een bezoek aan de voormalige Nederlandse handelspost Deshima is minister Plasterk vrijdag een vierdaags bezoek aan Japan begonnen.

Het had moeilijk een symbolischer plek kunnen zijn, want vierhonderd jaar geleden vestigden de Nederlanders zich op Deshima, waarna ze van daaruit twee eeuwen lang het alleenrecht hadden op contacten met Japan.

Deshima was een kunstmatig, waaiervormig eilandje in de haven van Nagasaki, waar aanvankelijk ook andere Europeanen woonden, totdat die werden weggejaagd door de shogun. De Nederlanders mochten blijven en waren voor de Japanners tot halverwege de negentiende eeuw het enige venster tot de buitenwereld.


Voor Nederlanders was de handelspost zeer lucratief terwijl Japan baat had bij de informatie die via Deshima het land bereikte. Zo konden Japanners toch kennis nemen van de vorderingen van de Europese wetenschap, zonder dat ze hun isolement hoefden op te geven.

De Nederlanders die op Deshima woonden moesten zich wel houden aan strikte regels. Zo mochten ze altijd maar met een beperkt aantal (twintig) tegelijk zijn en mochten ze niet van het eiland af, behalve voor een jaarlijks bezoek aan de shogun. Op elke Nederlander waren er tien Japanse bewakers die de vreemdelingen in de gaten hielden.

Deshima is allang geen eiland meer. Het is ingepolderd. In 2000 is begonnen met de reconstructie van oude gebouwen. 'Dit is het kloppende hart van de betrekkingen tussen Nederland en Japan', zei Plasterk tijdens zijn bezoek. 'Ik waardeeer het zeer dat de Japanners nu bezig zijn met de herbouw van de handelspost. Ik hoop dat dit de banden tussen onze landen en culturen zal versterken.'

Het bezoek aan Deshima maakt deel uit van de reis die minister Plasterk deze week maakt met het Innovatieplatform. De reis staat in het teken van innovatie, investeringen en intensivering van de relaties, maar heeft ook een culturele component. Met Japan viert Nederland dit jaar het bestaan van vierhonderd jaar handelsbetrekkingen.