Overberg en ’t Anker gesloten jeugdzorginstellingen
Om voldoende gesloten jeugdzorg plekken te realiseren voor 1 januari 2010 worden twee justitiële jeugdinrichtingen (jji) tijdelijk gesloten jeugdzorginstellingen. Minister André Rouvoet is dat overeengekomen met staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie).
Locatie ’t Anker van instellingHarreveld wordt gesloten jeugdzorginstelling voor een periode van één jaar en locatie Overberg van instelling De Heuvelrug voor twee jaar. In totaal gaat het om 151 plekken. Verder creëren een aantal bestaande gesloten jeugdzorginstellingen ook tijdelijk 52 extra plaatsen, in principe tot 1 januari 2012. Daarna is nieuwbouw van gesloten plekken op andere locaties gereed. Ook is de verwachting dat de totaal benodigde capaciteit voor gesloten jeugdzorg op termijn afneemt door snellere doorstroming van jongeren in de gesloten jeugdzorg.
Van JJI naar gesloten jeugdzorg
Vanaf 1 januari 2010 is de scheiding tussen strafrechtelijk geplaatste jongeren en jongeren met een machtiging gesloten jeugdzorg in heel Nederland definitief. Op dit moment verblijven nog 264 kinderen met een machtiging gesloten jeugdzorg in een jji. Op 1 augustus was dat 533.
’t Anker en Overberg zijn aan de slag om ervoor te zorgen dat zij vanaf 1 januari 2010 werken volgens het regime van de Wet op de jeugdzorg en het kwaliteitskader gesloten jeugdzorg. Beide instellingen hebben als behandel-jji al ervaring met de zorg voor jongeren met een machtiging gesloten jeugdzorg. Bij de voorbereiding op de tijdelijke overgang wordt gebruik gemaakt van de kennis en ervaringen van andere voormalige jji’s die in de laatste twee jaar een gesloten jeugdzorginstelling zijn geworden.
Maatregelen die nu worden genomen door ’t Anker en Overberg:
Het zorgaanbod wordt in overeenstemming gebracht met het kwaliteitskader gesloten jeugdzorg.
Personeel wordt versneld getraind in omgangsvormen en zorgverlening die past in het kwaliteitskader gesloten jeugdzorg.
De strafrechtelijk geplaatste jeugdigen stromen versneld uit naar een andere jji. Tevens is voor een aantal reeds voorzien dat zij voor 1 januari zullen doorstromen naar een resocialisatietraject buiten de inrichtingen.
Visiteren mag niet meer. Andere beperkende maatregelen, zoals afzonderen, mogen alleen nog als dat past in het hulpverleningsplan van de jongere.
De jji’s ontvangen budget om aanpassingen te doen aan het gebouw en de inrichting.
De Inspectie Jeugdzorg informeert de instellingen over wat er van hen als gesloten jeugdzorg instelling wordt verwacht. In de loop van 2010 toets de Inspectie de kwaliteit van beide instellingen.