Topteam Krimp: ‘Zeeuws-Vlaanderen, ontwikkel integrale gebiedsvisie’

Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen heeft een integrale gebiedsvisie nodig, die anticipeert op de gevolgen van bevolkingsdaling op langere termijn. Dit is een van de aanbevelingen uit het rapport dat Jan Mans namens het Topteam Krimp vandaag overhandigt aan de provincie Zeeland.

Samenwerking van groot belang

Het Topteam adviseert de gemeenten van Zeeuws-Vlaanderen en de provincie Zeeland om op korte termijn de samenwerking te versterken door het instellen van een regionale stuurgroep. Deze stuurgroep moet een integrale gebiedsvisie opstellen voor de komende 25 jaar en deze uitwerken in een concreet uitvoeringsprogramma. Vooral voor de gemeente Sluis zijn een samenhangende visie op wonen en geregisseerde acties nodig op het schaalniveau van Zeeuws-Vlaanderen.

Gedifferentieerde problematiek

Het Topteam constateert op de korte termijn geen structurele en substantiële bevolkingsdaling op regionaal schaalniveau in Zeeland. De krimp zal zich na 2025 voornamelijk manifesteren in de regio Zeeuws-Vlaanderen, in de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen. De gemeente Sluis krijgt al eerder met bevolkings- en huishoudensdaling te maken. De gevolgen zijn daar merkbaar op gebieden als wonen, zorg, onderwijs en werk. De situatie in Zeeland is genuanceerd, maar de opgave is complex, constateert het Topteam: bevolkingsgroei zal structureel uitblijven. De regio Zeeuws-Vlaanderen heeft wel voldoende tijd om te kunnen anticiperen op deze demografische ontwikkelingen.

Topteam Krimp

Het Topteam Krimp bestaat uit Jan Mans en Hans Dijkstal. In september adviseerde het Topteam de regio Parkstad Limburg over hetzelfde vraagstuk. Mans en Dijkstal zullen op 3 november Groningen ook nog voorzien van een dergelijk advies. Daarmee ronden ze de opdracht af van staatssecretaris Bijleveld (BZK) en minister Van der Laan (WWI), om knelpunten en kansen te analyseren die bevolkings- en huishoudensdaling met zich meebrengen, en daarvoor oplossingsrichtingen en aanbevelingen te formuleren.

Interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling

BZK, VROM/WWI, IPO en VNG zullen de adviezen van het Topteam aan de drie regio’s, samen met andere rapporten en bevindingen, verwerken in het Interbestuurlijk Actieplan Bevolkingsdaling (IAB). Dit actieplan wordt eind november aan de Tweede Kamer aangeboden. Het IAB is het interbestuurlijke advies aan krimpregio’s en toekomstige krimpregio’s over hoe gemeenten in kunnen spelen op de gevolgen van bevolkingsdaling.