Minister wil af van 'plastic soep'
Minister Cramer van Ruimte en Milieu wil dat de EU een oplossing zoekt voor de drijvende eilanden van plastic afval in de oceanen. Deze afvalberg in de oceanen wordt vaak omschreven als plastic soep.
“De drijvende afval berg groeit met de dag en vormt een ernstige bedreiging voor het wereldwijde ecosysteem”. De minister heeft vandaag tijdens de milieuraad in Luxemburg haar collega-ministers en de Europese Commissie opgeroepen mee te denken over een wereldwijde oplossing. De Europese Commissie zal op korte termijn onderzoeken hoe de EU dit probleem zowel ter plekke als in de EU zelf kan helpen oplossen.
“We moeten de afvalberg zo snel mogelijk opruimen en voorkomen dat het probleem groter en groter wordt” aldus minister Cramer. "In de praktijk is het helemaal niet zo makkelijk, maar we moeten het wel doen” Hierna overhandigde zij een exemplaar van het boek "Plastic Soep"aan haar collega-ministers.
Drijvende eilanden
De drijvende afvaleilanden bestaan uit enorme hoeveelheden plastic die door de verschillende zeestromingen op bepaalde plekken bijeen zijn gedreven. Net als andere gebieden met grote concentraties zeeafval, zijn de afvaleilanden in de afgelopen jaren ontstaan door steeds verder toenemende hoeveelheden zeevervuiling en afval dat van het vaste land afwaait. Afval dat in zee drijft wordt door zeestromingen meegevoerd, en blijft vaak achter op een plek waar meerdere stromingen elkaar kruisen. De drijvende plastic deeltjes lijken sterk op plankton en worden opgegeten door vogels, vissen en andere zeedieren. Zodoende komen ze terecht in de voedselketen met alle mogelijk schadelijke gevolgen voor mens en milieu.
Meerdere eilanden
Het bekenste afvaleiland beslaat een groot en relatief stabiel gebied in het noorden van de Grote Oceaan. De maalstroom hier trekt afval aan van zowel de kust van Noord-Amerika als van Japan.
Het gebied van de archipel is onbekend, maar wordt geschat op 700.000 tot meer dan 15 miljoen vierkante kilometer, (0.41 tot 8.1 procent van het oppervlak van de Grote Oceaan). Het gaat mogelijk om meer dan 100 miljoen ton aan afval. Ook in de vijf maalstromen van de andere grote oceanen drijven naar alle waarschijnlijkheid vergelijkbare hoeveelheden plastic afval.